Assad måste bort

Diktatorn och förtryckaren Assad i Syrien dödar allt fler i sin urskiljningslösa terror mot befolkningen i landet. Fler tusen har fått sätta livet till sen upproret mot Assad startade i Daara söder om Damaskus. Diktaturen Kina och det odemokratisk Ryssland ger stöd till Assad-regimen genom att förhindrar genom ständiga veton i FN internationella aktioner mot diktatorn som kanske skulle kunna led till att trycket mot civilbefolkningen i landet och speciellt i Homs kan minska. Läkare utan Gränser menar att Assad inte ens drar sig för att angripa sjukhus, läkare och vådpresonal samt förfölja skadade som man tror är upproriska:

– I Syrien idag förföljs både sårade patienter och läkare; de riskerar att bli torterade och arresterade, säger Johan Mast, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

Måste respektera sjukvårdens neutralitet

De flesta sårade vågar inte ta sig till allmänna sjukhus eftersom de är rädda för att bli torterade eller tillfångatagna. När en sårad person läggs in på sjukhus används ibland falska namn för att dölja personens identitet. Läkare ställer ibland en falsk diagnos för att hjälpa skadade att gäcka säkerhetsstyrkorna som söker efter patienter med skador som uppkommit i protester och demonstrationer.

– Nu är det mycket brådskande och nödvändigt att syriska myndigheter återställer neutraliteten inom sjukvården. Sjukhus måste få vara skyddade områden där sårade patienter kan behandlas utan att bli diskriminerade, där patienter kan gå säkra från att bli utnyttjade och torterade, och där medicinsk personal inte riskerar sina liv för att de följer den medicinska etiken, säger Johan Mast.

Förstör sjukhus

Skadade behandlas i stor utsträckning på hemliga kliniker av läkare som försöker fullfölja sin yrkesmässiga övertygelse och plikt att bistå människor med medicinsk vård. Tillfälliga kliniker har upprättats bland annat i lägenheter och på bondgårdar. I så kallade mobila kliniker – enkelt upprättade och tillfälliga hälsocenter – finns enkla operationssalar där man genomför kirurgiska ingrepp. De hygieniska förhållandena är rudimentära och tillgången till bedövningsmedel är dålig. Dessutom anses själva innehavet av läkemedel och basal medicinsk utrustning, såsom gasbindor, vara en brottslig handling.

– Säkerhetstjänsten angriper och förstör mobila sjukhus. De tar sig in i hus för att leta efter läkemedel och medicinska förnödenheter, säger en läkare som bett att få vara anonym.

Läkare förföljs

Säkerhet är den viktigaste frågan för läkare som arbetar i de parallella underjordiska nätverken. Skräcken är ständigt närvarande. Behandling måste ges snabbt då sjukvårdare och patienter hela tiden måste byta uppehållsplats för att undvika upptäckt.

– Vi förföljs ständigt av säkerhetsstyrkorna, sade en annan läkare. Många läkare som har behandlat skadade patienter på tillfälliga kliniker har gripits och torterats.

Det är extremt svårt att behandla akuta fall och ge postoperativ vård. Dessutom kan hemlig sjukvårdspersonal inte få blod från centrala blodbanken, som kontrolleras av Syriens försvarsdepartement – den enda blodleverantören i landet.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Lund,
Borgarmedia: SVT, SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements