USA – en begränsad demokrati

Eller är det ens en fungerande demokrati? Jag har tidigare skrivit inlägg där jag ställt mig mycket frågande till det. Stora delar av befolkningen saknar rösträtt. Det gäller exempelvis om du suttit i fängelse. Mina farhågor får nu nytt vatten på sin kvarn genom att röstlängderna i USA inte är korrekta. Hela 51 miljoner människor saknas i röstlängderna och nästan 2 miljoner döda människor finns i röstlängderna. Dessutom är 24 miljoner av de registreringar som finns felaktiga.

Detta innebär faktiskt allvarliga begränsningar i demokratin i ett land med 308 miljoner registrerade invånare. Hur många invånare som egentligen finns är oklart. Felaktigheter i röstlängder, obefintlig rösträtt för många grupper i befolkningen, underliga valprocedurer i vissa delstater, registreringförfarandet och bristfällig folkbokföring innebär som jag ser det att USA Knappast kan kallas för en politisk demokrati i ordens rätta bemärkelse så som vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt gör i ett uttalande i media:

– Rapporteringen kring det är felaktig. Varken jag eller Ulla Andersson hann svara på frågan. Det är självklart så att Kuba är en politisk diktatur och att USA, trots alla sina brister, är en politisk demokrati, sade Sjöstedt.

Han framhöll även att det är viktigt att slå fast att även Israel är en demokrati.

– Även om man är kritisk till deras ockupationspolitik och de nya munkavlelagar som är på väg, så är det viktigt att slå fast att Israel är en demokrati med en mycket livlig intern debatt, sade Sjöstedt.

Så ärligt sagt är inte USA en politisk demokrati värd namnet. Det är naturligtvis inte apartheidstaten Israel heller och Sjöstedts hållning i den frågan är rent felaktig. Däremot har han rätt i att Kuba är en diktatur.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements