Många dömda i nätbedrägerihärva

Del 4 av 9 i serien Internetbedrägerier

Varbergs tingsrätt dömde igår 21 av 22 åtalade personer i det s.k Blocketmålet för grova bedrägerier, några till fängelse upp till två år. Mer än 250 personer har lurats att sätta in pengar på konton utan att få någon vara. De dömda skall återbetala dessa belopp.

De dömda har på Blocket.se och andra annonssajter bjudit ut i huvudsak elektronikprodukter. Annonserna har lagts in bl.a. från olika publika nätverk på internetkaféer, bibliotek, ideella föreningar m.fl. platser och har betalats via bl.a. skimmade bankkort eller med användning av kontouppgifter som de tilltalade kommit över på ett obehörigt sätt. Sedan köparna har förmåtts att sätta in pengar på olika konton har varorna inte levererats. Betalningen för varorna har anvisats till bankkonton som olika kontohavare överlämnat dispositionen över genom att lämna ut kontonummer, kod eller internetdosa.

Sju personer har dömts för grova bedrägerier genom att ha medverkat i högre grad i förfarandet. Straffvärdet för de personer som haft störst del i bedrägerierna har ansett vara fängelse upp till tre år. Med hänsyn till att några av de tilltalade redan avtjänar straff för annan brottslighet har de fängelsestraffen utmätts till mellan 1 år och 2 års fängelse.

Övriga åtalade har medverkat vid bedrägerierna i mindre mån och dömts bl.a. för medhjälp eller förberedelse till grovt bedrägeri eller bedrägeri, häleri och penninghäleri till olika straff såsom fängelse sex månader, villkorlig dom med böter eller samhällstjänst och i några fall skyddstillsyn. En åtalad har friats helt.

De som dömts för bedrägeribrotten har och dömts till att betala skadestånd motsvarande de belopp som köparna förmåtts att betala till de anvisade kontona.

Flera av de åtalade har genom den här domen dömts även för andra brott.

Rättegången har pågått under 58 rättegångsdagar. Den sammanlagda kostnaden för de offentliga försvararna uppgår till nästan 16 milj kr. De åtalade har ålagts återbetalningsskyldighet för kostnaden för deras offentliga försvarare med belopp upp till 50 000 kr per person.

Intressant?
Borgarmedia: SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Är mordoffret på Kantatgatan i Malmö kopplad till blufföretag?Domänskojarföretaget NDH Sweden AB >>
Advertisements