Ett brott som hämtat ur en film – falska statsobligationer för tusentals miljarder

I en aktion mot organiserad brottslighet har italienska och schweiziska myndigheter gjort ett enormt beslag av falska US-amerikanska statsobligationer. Det nominella värdet på obligationerna är 6 000 miljarder dollar, (cirka 42 000 miljarder kronor, inte biljoner, det räkneordet finns inte på svenska). Vilket motsvarar ungefär en tredjedel av USA:s statsskuld.  Ungefär samtidigt gjordes också ett tillslag i Rom där falska statsobligationer för 2 miljarder dollar påträffades.

Beslaget är inte det första av samma slag i Italien och Schweiz, även om det är det största. Inte bara det största beslaget i Italien och Schweiz utan det största beslaget av falska US-amerikanska statsobligationer nånsin. 2009 gjorde den italienska polisen tre insatser då man fann falska statsobligationer vars nominella värde uppgick till minst 250 miljarder dollar.

Tillslaget skedde i Zürichs finanskvarter där obligationerna hölls gömda i tre metallådor i en lagerlokal. Härvan nystades upp sedan de inblandade försökt sälja obligationerna.

Brottet är som taget ur en film om gangsters eller storfifflare. Om än inte framgångsrikt som det kanske skulle vara i en del såna filmer. Åtta personer har gripits och polisen säger att det rör sig om ett kriminellt nätverk med förgreningar i en rad länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements