Man behöver inte vara olämplig som nämndeman bara för man begått brott

I hela Sverige finns det  8 000 nämndemän, 200 av dessa har förekommit i brottsutredningar och 25 dömts för brott. 11 av de senare är fortfarande aktiva som nämndemän. Det kan tyckas olämpligt och det är nog inte heller meningen att det ska vara så. Förhållandet kan nämligen på ett uppenbart sätt minska trovärdigheten i rätten. Sen är det ju faktiskt oerhört få nämndemän som faktiskt dömts för brott så det är ju inget allvarligare missförhållande.

Samtidigt ska vi ha klart för oss att majoriteten av det svenska folket har begått brott. Det är ytterst få människor som inte någon gång i sitt begått något brott. De flesta åker däremot aldrig fast för sina brott och de flesta brott utreds överhuvudtaget aldrig av polis eller åklagare. Så för mig är det ytterst tveksamt om det faktum att någon har dömts för brott som röstfusk, olaga hot, mindre skattebrott, rattfylleri etc skulle ha mindre trovärdighet än nån annan. I själva verket är ju ofta den enda skillnaden mot en ostraffad som sitter bredvid just att denne inte åkt fast medan den dömde gjort det.

När det gäller upprepad brottslighet och grov brottslighet är saken en annan. Då minskar naturligtvis trovärdigheten strakt hos den aktuelle personen. Men att ha begått nåt enskilt brott av obetydligare art är att var en vanlig svenska, en typisk representant för folket. Precis det som nämndemän ska vara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Den som begår brott vålds- och tillgrepsbrott etc lider av svag moral och kan inte se skillnad på rätt och fel, och är därmed mycket olämplig som nämndeman, eller som politiker för den delen. Det är för övrigt ganska skrämmande att se röstfusk som ett mindre allvarligt brott. Det är nog ur ett strikt demokratiskt perspektiv det mest avskyvärda brott som finns.

    • Röstfusk i Sverige är i allmänhet att man inte gjort rätt i en vallokal. Eller otillbörligt påverkat mormor att röstapå ett ett visst sätt. Ett ganska begränsat brott.

      När det gäller moral så har även de flesta dömda samma moral som de flesta som inte dömts. Detta eftersom 80-90% av alla svenska män har begått brott. Enda skillnaden på en dömd och en icke-dömd är därmed själva domen. Kvinnor begår dock inte brott i samma utsträckning.