Blufföretag lurar ungdomar att bli målvakter

Fakturaskojare och andra typer av bedrägerier med hjälp av företag som organiserat svartjobb kräver att inblandade företag har så kallade målvakter som får ta skulden när något går snett eller polisen ingriper. Ofta handlar det om att missbrukare skriver på papper och står som företagsrepresentanter, men numer handlar det allt oftare om ungdomar som mot en bra engångssumma pengar skriver på. Ofta får det allvarliga konsekvenser för ungdomarna:

Många unga är omedvetna om konsekvenserna för den enskilde och därför börjar skolorna att informera elever på hantverksprogrammen.
Detta eftersom ungdomar som kommer ut på sina byggjobb löper allt större risk att bli målvakter.

-Det är olyckligt. Det är mer och mer ungdomar mellan 18 och 22 år som skriver under papper. De förstår inte hur viktig deras namnteckning är och att de måste vara rädda om den, säger Hans Åkerlund på Sveriges Byggindustrier.

Det ungdomarna inte tänker på är att målvaktsuppdragen kan leda till fängelsestraff.

Jag vet dock inte hur ovilliga och oskyldiga många av ungdomarna egentligen är. Många gånger ser man samma namn på unga människor vandra genom en rad olika företag som drivs av helt andra personer. Så är det exempelvis i härvan kring hittaforetagen.se och Företagslansering i Sverige. Det kanske helt enkelt är så att den här typen av uppdrag ges till nya ”medlemmar” i kriminella nätverk och organisationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements