Grova förenklingar gynnar inte jämställdheten

8 mars Göteborg. Gustaf Adolfs Torg 17:30

Flera kvinnoorganisationer har inför årets 8 mars gått ut med en kampanj om att kvinnor arbetar gratis efter klockan 15: 51. Detta bygger på en beräkning som ger vid handen att kvinnor har 14,3% lägre lön än män. Vilket ju är en korrekt siffra, men inte ger någon som helst vägledning om hur problemet kan lösas. Höjdes alla kvinnors löner med 14,3% skulle det nämligen sluta med att kvinnor på lågbetalda jobb, i arbetaryrken, skulle ha mer betalt än sina manliga kollegor medan kvinnor med högbetalda jobb, medelklassyrken, skulle ha lägre betalt än sina manliga kollegor.

Huvudanledningen till att kvinnor som grupp har lägre betalt än mäns om grupp är att kvinnor och män har olika arbeten och de jobb där det är kvinnomajoritet är lägre värderade och ger mindre betalt. Löneskillnaderna på högbetalda medelklassyrken är dessutom högre än på lågbetalda arbetarjobb om kvinnor och män har samma jobb. Justeras för dessa faktorer är löneskillnaden mellan kvinnor och män 1-7% beroende på vilket arbete det handlar om.

Ett annat problem med resonemanget om 15:51 är att det utgår från medelklasskvinnors arbetstider. Många kvinnor i arbetaryrken arbetar tidiga morgnar eller sena kvällar och kan mycket väl uppfatta en sån här kampanj som ett hån eftersom den utgår från den situation som kvinnor med lite bättre jobb har.

Av de olika redovisade skälen anser jag inte att dne kmapanj som olika kvinnoorgansiationer nu lanserat gynnar jämställdheten. Jag menar att den i bästa fall är oförarglig och overksam och i sämsta fall ger antifeminister vatten på sin kvarn.

Nog gnällt om det. Uppenbart är att kvinnor tjänar sämre än män på de flesta jobb. Bästa sättet att komma tillrätta med löneskillnader om man har samma jobb är att avskaffa individuella löner och infrö fasta löner med oliak typer av fasta tillägg så som det var på de flesta arbeten förr. Det innebär att kvinnor och män med samma anställningstid, samma erfarenhet och samma ålder tjänar samma. Kvinnodominerade yrken måste uppvärderas och med utgångspunkt från arbetsvärderingar kan löner för olika yrken med samma svårighetsgrad osv anpassas så att de är samma. Också här är individuell lönesättning ett problem så det är viktigt att den avskaffas.

Demonstrera idag i Göteborg.

Läs också: Kvotering och motkvotering.

Intressant?
Bloggat: Ida Legnemark, Sjöstedt,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8GP1, 2, 3, AB1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, SVT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements