Räddningsmissionen på Vasagatan – ett kriminellt tillhåll

Jag har många gånger gått förbi Räddningsmissionen på Vasagatan i Göteborg. Utanför hänger alltid en massa missbrukare av olika slag och det pågår ofta nån typ av affärer. Jag har alltid tänkt att Räddningsmissionen var precis som vilket härbärge som helst och därför inte brytt mig. Vad alkisar och knarkare gör är liksom inget man behöver bry sig om så länge det inte handlar om nån närstående eller nån man känner. Oftast är det inget allvarligt som dessa nedgångna män och kvinnor ägnar sig åt ändå.

Nu visar det sig att Räddningsmissionen till viss del fungerat som utslussningshem och behandlingshem för personer dömda för brott. Meningen är att de som finns där inom ramen för verksamheten Fjärde Våningen ska vara under behandling och inomhus, eller i all fall på hemmet och inte ute på gatan. Så är inte och har inte varit fallet:

Vid ett oanmält besök i höstas upptäcktes stora brister i verksamheten. Vid besöket fanns ingen på plats och vid en närmare kontroll upptäckte man att intagna hade kunnat använda behandlingstiden till att göra ärenden på stan, meka med kompisars bilar och hänga på gym. En hade kunnat tillbringa hela dagarna med sin familj. Alf Andersson på Kriminalvården säger att det varit för mycket frånvaro och för lite behandling.

– Det finns en uppenbar risk att personer som bott här återfaller i kriminalitet, uppger han i tidningen som en förklaring till det uppsagda avtalet.

En annan är att Kriminalvården menar att Räddningsmissionen fakturerat alldeles för höga belopp för verksamheten.

Det är för mig uppenbart att de pågår kriminella aktiviteter runt Räddningsmissionen på Vasagatan och lika uppenbart är att om en dömd placeras där är återfallsrisken nästan hundraprocentig.  Att Kriminalvården säger upp avtalet med Räddningsmissionen finner jag helt rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements