Grava missförhållanden i Stenungsunds största ICA-butik

Stenungsunds störst ICA-butik heter ICA-Kvantum och ligger nära järnvägsstationen, inte på Stenungs torg. Ungefär där det låg en bio och restaurang vid namn Korallen när jag växte upp i Stenungsund. Butiken driv av ett företag vid namn Stenungsund Stormarknad AB, i sin tur dotterbolag till Klockrent Livsmedel AB. Ägare är Robert Larsson som också äger eller är verksam i en del andra småföretag. Enligt Handels regionala skyddsombud är förhållandena bland de värsta han har sett på många år:

Nu har fallet hamnat hos Arbetsmiljöverket i Göteborg, vars inspektörer väntas göra ett besök på Ica Kvantum i Stenungsund inom ett par veckor.

– Det här är det värsta jag har sett under mina sex år med det här uppdraget. Det är klart att man känner en väldig empati när man hör om anställda som bokstavligen gråter inför att gå till jobbet, säger Ulf Henriksson, regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Borås.

I slutet av förra året genomförde Ulf Henriksson både en skyddsrond och personliga intervjuer med ett 20-tal anställda. Därefter författade han en skarp skrivelse till Ica-handlaren Robert Larsson:

”Personalen upplever ledningen som hotfull och att densamma har lätt till vredesutbrott och att det kommer orimliga krav på övertidsarbete utan ersättning”, står det bland annat.

Robert Larsson begärde extra svarstid – för att i slutet av februari bemöta anklagelserna om dålig psykosocial arbetsmiljö med tio textrader.

– Han skrev egentligen bara att han ville få förklarat vad vi menade. Därför kände vi att vi måste vända oss till Arbetsmiljöverket, säger Ulf Henriksson.

Robert Larsson uppger att han inte förstår vad Handels menar och hävdar att det inte förekommer obetalt arbete på arbetsplatsen. Enligt GP så bekräftar anställda och tidigare anställda som tidningen varit i kontakt med den bild som skyddsombudet från Handels ger av ICA-Kvantum i Stenungsund. Det ska bli intressant att se om Arbetsmiljöverket överhuvudtaget kan gör nåt. Misstänker att det blir svårt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sjukt
    ? Electro Styrke Kramar från Lund

  • skurgumma

    Precis som Folkets Hus i Trollhättan