Låga ungdomslöner ger inga nya jobb

Om ungdomslöner som är lägre än vanliga löner skulle införas innebär det bara en allmän lönesänkning på arbetsmarknaden och ökade vinster för företagen. Det skapar inga som helst nya arbeten och innebär ingen minskning av arbetslösheten. Det kanske leder till att några fler ungdomar får jobb till låga löner, men i andra änden leder det till att de som idag har svårast att få jobb, arbetslösa som är över 50 år, får det ännu svårare. Ungdomslöner innebär i det stora hela inga förbättringar utan enbart försämringar alltså. Jan Björklunds förslag är helt enkelt skit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Menar du att nivån på lönerna inte påverkar arbetslösheten? Varför inte då fördubbla allas löner?

    Arbetsmarknaden är marknad. På alla marknader avgör priset och kvaliteten om vara ska bli såld. Lön och utbildning/erfarenhet avgör om arbetaren ska bli såld.

    • Har du läst vad jag har skrivit?. Lönerna påverkar arbetsmarknaden. Med lägre ungdomslöner på ett negativt sätt. Men det (lägre ungdomslöner) ger inga nya jobb. Byggs det inte beror det inte på lönenivån. Osv. Andra saker är betydligt viktigare för sysselsättning och jobb än lönerna.

  • OECD har med tydlighet fastslagit att det inte finns några indikationer på att lägre ungdomslöner skulle ge fler jobb. Däremot kommer det självklart leda till att färre ungdomar har råd med egna bostäder.

    “There is no clear empirical effect of minimum wages on youth employment… In practice, it turns out that certain empirical results of the determinants of youth employment depend on the methodology used and country coverage of the analysis. In particular, the minimum wage (or youth sub-minimum wage) may have a negative to positive effect on youth employment, depending on the estimation method.”

    http://www.oecd.org/dataoecd/37/42/38569432.pdf