Cecilia Malmströms svammel om organiserad brottslighet

Cecilia Malmström, svensk EU-kommissionär har idag skrivit en debattartikel i DN om organiserad brottslighet. Närmare bestämt om organiserad brottslighet. Meningen är att lagstiftningen ska ändras så att egendom som ägs av brottslingar lättare ska kunna beslagtas. Exakt hur detta är tänkt att fungera framgår dock inte av Malmström svamliga inlägg. Men alla länder i EU ska tydligen ha liknande lagstiftningen, rentav samma.

Det enda exempel hon sen tar upp är faktiskt Italien så man får väl utgå från att det är Italiens lagstiftning om är utgångspunkten för förändringsarbetet i EU. Det känns dock inte ett dugg betryggande. Italien är ju inte driekt det land som lyckats bäst med bekämpningen av den organiserade brottsligheten utan snarare kanske det land som lyckats sämst. Att använda det som modell tycker jag inte verkar så välbetänkt.

Faktum är att de länder som lyckas bäst är de som har en mer reglerad arbetsmarknad, stark stat, stor jämlikhet och låg arbetslöshet. Bästa sättet att motverka organiserad brottslighet är alltså sådant som förbud mot bemanningsföretag, låga löneskillnader, stark facklig organisering, låg privatiseringsgrad osv. repressiv och konfiskatorisk lagstiftning som i Italien fungerar ju uppenbarligen mycket dåligt.

Cecilia Malmström menar också att lagstiftningen inte ska inkräkta på den enskildes integritet och at man inte ska kunna beslagta egendom som inte kan kopplas till brottslig verksamhet. men hur vet man vilka pengar som använts till vad, de flesta riktigt tunga kriminella tjänar ju också stora pengar genom vit verksamhet.  Och hur har hon tänkt med sådana som Rökke och Fredriksen? De tjänar ju/har tjänat sina pengar på mycket tvivelaktiga och ibland säkerligen olagliga sätt. Eller med en sån som Vladimir Antonov, det svenska fackets och Maud Olofssons kelgris?

Självklart kommer nya repressiva lagar att inkräkta på människors integritet, självklart kommer de att innebära problem även för oskyldiga, för vanligt folk. Bästa sättet att lösa problem är alltid att förebygga inte att ingripa efteråt. Därför är Malmströms debattartikel inte bara svammel utan också hyckleri. För hon och hennes politiska vänner bygger ju ett privatiserat och avreglerat samhälle som gynnar brottslig verksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Uppdatering 13/3: DN:s ledarredaktion tycks också vara tveksamma till Malmströms tirader

Advertisements