Det finns inget hat mot feminismen

Däremot finns det kritik mot feminismen. Både oberättigad och berättigad. Till det förstnämnda hör sådan bisarra påståenden som att feminismen skulle var ansvarig för extremhögerns och rasismens tillväxt. För det första så är inte det sistnämnda påståendet sant vad det gäller Norden. Rasismen växer inte här. I Sverige har den minskat i 20 år.

För det andra så hade det inte varit feminismens fel om rasismen växt, utan den borgerliga politikens fel, de växande klyftornas fel. Fram till nyligen innebar de ökade klyftorna och den borgerlig politik som skapar dem att rasismen växte kraftigt i våra nordiska grannländer. Men denna utveckling har faktiskt brutits, vilket kan illustreras med de senaste valen i Danmark och Finland.

Rasism och konservatism orsakas inte av feminism utan av ökad klyftor och högerpolitik. Rasism orsakas inte heller av att vänstern saknar en politik för förorternas och invandringens problem. Det saknar inte vänstern. Vad som behövs för att råda bot på segregation och de problem som medföljer och orsakar segregationen är fler arbeten, fler bostäder, minskade löneklyftor, förbud mot bemanningsföretag, förbud mot privatskolor och privat vård. Dvs förbud mot sådant som skapar segregation och satsning på sådant som minskar segregation. En politik som är vänsterpolitik men som varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet stöder. En politik för ökad jämlikhet och minskad segregation.

Till berättigad kritik av feminismen och vänstern hör kritiken av vänstern och feminismen som för mycket fokuserad på individ, på livsstil, levnadsmönster, kultur osv. En sådan fokusering bidrar till samhällets individualisering, till segregation och ökade klyftor. Detta genom att alternativet till den borgerliga politiken i de sociala frågorna, jämlikhetsfrågorna inte får någon viktig roll inom feminismen och vänstern.  Fokus för vänstern och för feminismen ska vara klassförhållanden och hur man förändrar ojämlikhet och minskar ekonomiska klyftor i samhället. Klass före kön, klass före kultur, klass före individuell livsstil som veganism etc. Först då kan vänstern bli ett alternativ för de grupper av vanliga fattiga människor som idag väljer att ge stöd till rasistiska partier.

Även om vänstern och feminismen idag genom sitt sätt att fokusera på individ, kultur och livsstil bidrar till ett ökat stöd för rasistiska och högerextrema organisationer genom att inte utgöra något alternativ för fattiga och utsatta människor så är inte ett ökat stöd för sådan organisationer vänsterns eller feminismens fel. Inte heller innebär ett ökat stöd för sådana organisationer att rasismen nödvändigtvis ökar. Det har den nämligen inte gjort i Sverige på mycket länge.

Läs också:

Ökar hatet mot feminismen?
Vänstern som ett problem för arbetarklassen/folket
Invandrarvänlig bög utmanare i finska valet
Ny dansk regering med samma politik som den förra
Grova förenklingar gynnar inte jämställdheten
Kvotering och motkvotering
Vem fan är Bitte Assarmo? Vems ärenden går hon?

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, GP1, 2, 3, 4, HD1, Axess,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jodå, det finns ett hat mot feminismen. Räcker med att läsa kommentarerna på GenusNytt för att se detta.

  • Det handlar om en i samhället marginaliserad grupp av män. Såna som Per Ström. Sånt finns alltid.

   • Ingenjören

    Mnja. Om man på facebook har följt eventet ‘vi tar tillbaka håret’ eller vad den nu heter, så kan man notera att hatet lever och frodas, som killen som skrev att han skulle spöa sin tjej om hon hade slutat raka sig under armarna, vilket inte direkt var en ensam röst i det där. Efter ett tag verkar det dock gå upp ett ljus för de flesta och de raderar sina kommentarer, men under peaken utgjorde sånt ungefär hälften av alla kommentarer på eventet. Bara för att det inte syns bland ens kompisar betyder det inte att det inte finns.

    • Det finns en liten marginaliserad grupp av män som hatar. Helt riktigt. Samma gäng som sprider rasistisk dynga omkring sig. Men i stort är feminismen något accepterat och av dessa flesta uppbackat.

     • Ingenjören

      Grejen med kommentarerna på eventet var ju just att man kunde se att det inte direkt var frågan om speciellt marginaliserade människor. Eftersom det var på facebook kunde man notera att de flesta verkade vara ‘välanpassade’ och ‘coola’ killar. En helt annan typ än de man normalt ser sprida rasistisk dynga på facebook. De använder t ex nästan alltid tomma konton eller har ganska mycket folie. De flesta på eventet hade sina riktiga namn och verkade vara ganska vanliga, även om medelåldern generellt var ganska låg.

      Men det beror ju iofs på hur man definierar marginaliserad.

     • De flesta sverigedemokrater är välanpassade och välkammade. Sånt säger ingenting. Ett facebook-event i sig säger heller ingenting.