Misslyckad drogpolitik dödar människor

Den svenska drogpolitiken är i grunden misslyckad. Antalet narkotikamissbrukare har ökat sen den hårdare drogpolitiken infördes i början av 1980-talet. Men vad som ökat ändå mer är antalet som dör av sitt missbruk. Andelen av missbrukarna som dör har alltså ökat. I vissa andra länder med en liberalare drogpolitik har utvecklingen varit motsatt. Minskat antal missbrukare och minskat antal döda. Även andelen av missbrukarna som dör av sitt missbruk har minskat. I dessa länder finns i allmänhet ett välutbyggt och fungerande program med ersättningsdroger:

Och om politikerna vill minska antalet dödsfall så bör de lyssna på forskarna. För forskning, liksom erfarenheter från bland annat Norge, visar att dödstalen bland narkomaner minskas drastiskt om ersättningsbehandling tillåts, där missbrukaren får läkemedel som blockerar suget efter till exempel heroin.

– Forskningen visar att det åtminstone räddar liv. Ett väl utformat Subutex- Metadonprogram får ner dödligheten till nästan noll, säger Börje Olsson.

Det vore humanare och mänskligare att också i Sverige införa den typen av behandlingsprogram. De räddar liv. Det finns ingen som helst anledning att ha en drogpolitik som dödar människor samtidigt som den inte minskar missbruket. Det är misslyckat och inhumant.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements