Göteborgs-Posten vill ha folks hjälp med kroggranskning

Det är på vissa sätt en bra metod. Vanligt folk är ju många och sätter man ihop de mångas vittnesmål om olika saker kan man få en mer komplett bild av hur det ser ut. Men samtidigt vet man ju inte om de olika människorna påverkats av varandra och kanske i själva verket bara upprepar det nån annan sagt, hört, sett eller känner till. Man kan alltså få fram en falsk bild, en skev bild eller en korrekt bild. Ingen vet egentligen. Kanske blir det som viskleken. Det som i slutändan kommer fram kanske inte har något med verkligheten att göra.

För Göteborgs-Posten är denna typ av medborgarjournalistik billig. Man slipper skicka ut undersökande reportrar som ska ha lön. GP sparar alltså stora pengar på att utnyttja gratis arbetskraft, läsarna, allmänheten. Resultatet är större vinst för GP och färre arbetstillfällen för utbildade journalister. Frågan är om det verkligen är bra. Speciellt med tanke på att det man får fram genom allmänheten kanske inte ens är sant.

Men ändå så kan jag låta mina inlägg om Avenyns krogar bli en slags bakgrund till GP:s avslöjande medborgarreportage (om de nu blir så avslöjande).

Avenyns krogar

Krogarna på Avenyn och våldet
Krogbranschen och våldet
Krogarna på Avenyn – Stureplansgruppen
Krogarna på Avenyn – Profilrestauranger AB
Bröderna Johansson med kompanjoner – Park Lane
Krogarna på Avenyn – Konceptrestauranger
Krogarna på Avenyn – Logistik Restauranger

Intressant?
Bloggat: ActNow,
I media om krogarna och Avenyn: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements