Lite smuts i hörnen skadar inte

Det är i alla fall vad ett forskarteam på Harvard Medical School i Boston, USA, tror.  Många studeier har visat att barn i Sverige oftare får astma och allergier än barn i fattigare länder med sämre hygieniska förhållanden som exempelvis Estland. När Estland fått högre välstånd har antalet fall av astma och allergier ökat även där.

Nu tror forskarna på Harvard att man kommit på anledningen till att god hygien, god miljö och renlighet leder till mer och värre astma:

Forskarna studerade immunsystemet hos olika möss som lätt kan fås att utveckla astma eller andra inflammatoriska sjukdomar. Några av mössen hade dock vuxit upp i en helt steril miljö och saknade därför bakterier.

Det visade sig att en speciell variant av en så kallad naturlig mördar-T-cell löpte amok hos de sterila mössen med en betydligt svårare astma som följd. Men framför allt kunde forskarna ”normalisera” de sterila mössens immunförsvar genom att utsätta dem för bakterier. På så sätt blev de inte sjuka. Men detta fungerade endast om de sterila mössen kom i kontakt med bakterier under de första levnadsveckorna – inte senare i livet.

Den skyddande effekten av bakterier tidigt i livet varar livet ut och visar enligt en av forskarna, Richard Blumberg, hur viktigt det är att utsättas för bakterier under livets första period.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements