Socialdemokraterna vill inte återreglera

Stefan Löfven vill som ny partiledare i socialdemokraterna inte återreglera någonting. Istället vill han fortsätta den privatiserings- och avregleringspolitik som bland annat lett till att järnvägarna inte fungerar och att elen blivit dyrare. Han tror precis som andra nyliberaler och som de borgerliga företrädarna att man i efterhand kan kontrollera fram en bättre funktion i de avreglerade branscherna. Genom kontroll och krav och en omfattande byråkrati ska man försöka få vinstdrivande och vinstmaximerande företag att inte vinstmaximera. Det är naturligtvis dödfött.

Istället för att ha konkurrens på områden där det inte lämpar sig eller fungerar borde man istället återreglera, införa monopol som vi alla äger och kontrollerar för att kunna hålla en fungerande infrastruktur och stabila priser. För det behövs ingen omfattande kontrollbyråkrati. Det skulle på järnvägs- och elområdet innebära klara förbättringar.

Men sådant vill inte socialdemokraterna tänka på, utan man vill egentligen inte ändra nåt när det gäller den borgerliga regeringens politik för sämre infrastruktur och ökade klyftor. Det senare är resultatet av avregleringar, vinststyrning och privatiseringar inom skola, vård och omsorg, inklusive apoteken och äldrevården. I grunden är det alltså ingen skillnad på den politik som socialdemokraterna vill föra och den politik som högerpartierna för.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • henilsson

  Är det han som är partiledare eller är han bara ett ombud för det kollektiv iscensatte partiledarbytet? Då är det förståeligt att han inte vill utmana sin lycka. 

  • Jag tror nog han tycker så, men han är ju också en representant för de som tillsatte honom. Högern i det socialdemokratiska partiet.

   • henilsson

    Göran Persson 2 alltså?

    • Nja. Göran Persson sa ju saker. Löfven håller ju i stort sett bara käften.

 • klick10

  Det är sant det du skriver att liberaler tror att om man genom kontroll och krav och en omfattande byråkrati ska man försöka få vinstdrivande och vinstmaximerande företag att inte vinstmaximera. Detta gäller även inom skolan, man tror att genom att ha en massa kontrollsystem så skall barnen lära sig mera. Ledande socialdemokrater så som Mikael Damberg har inte ifrågasatt liberalernas tro på att kontrollsystem ger bättre resultat i skolan. Tyvärr saknar dagens socialdemokrater en evidensbaserad politik. Det är mycket tycke och tro och lite vetande.

 • Pingback: Cold Response – EU:s NATO-militarisering mot (M)assarbetslöshetens massdemonstrationer – det “inre hotet” | Nemokrati()

 • Göran Persson som avsatte Håkan Juholt jobbar för moderata regeringskansliet via JKL. Den socialmoderata EN-partistaten är ett faktum. 
  http://komigenuva.wordpress.com/2011/07/15/vapenlobbyisten-och-eu-godsherren-goran-persson-lobbar-for-regeringen-och-eu/