Konsekvens av sexbrottslagen – kriminalisering av ungdomars sexliv

Jag har skrivit det förut. Så som sexbrottslagen nu är skriven innebär den att unga människors sexualitet i praktiken kriminaliseras. Det är en dålig följd av den nya sexbrottslagen. Det finns andra konsekvenser om är bättre.

Det är exempelvis orimligt när en 16-åring döms för våldtäkt när denne haft sex med en 14-åring och båda har varit införstådda med att de ska ha sex. Det finns ett undantag inskrivet i lagen, men domstolar följer inte undantaget av någon anledning. Det finns dessutom en dom i HD som slår fast att ungdomar som har överenskommet och frivilligt sex med andra ungdomar inte ska dömas för våldtäkt. Men det hjälper inte. Tingsrätter och hovrätter dömer ungdomar som har frivilligt och överenskommet sex ändå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Den här frågan är otroligt svår att svara på och diskutera. Skulle gissa att de flesta av dessa fall är när den andra personen har ångrat sig och bestämmer sig för att anmäla även om han/hon var med på det från början.