Trayvon Martin-fallet inget unikt i USA

Mordet den svarte tonåringen Trayvon Martin i Sanford, Florida, USA har uppröt en mängd människor i USA. Allt från lokalbefolkning till presidenten. Fallet är dock inget unikt i USA. Den här typen av rasistiska mord är regelbundet förekommande men de får inte alltid denna uppmärksamhet:

POLICE AND racist killings of African Americans are horrifyingly familiar. So why the protest movement around the case of Trayvon Martin–and why now?

Rev. Jesse Jackson, speaking at a March 30 press conference with Black family members of young people recently shot and killed by police in the Chicago area, put his finger on the issue. The mainstream media ”has adjusted” to the routine deaths of African Americans at the hands of cops–but their family members haven’t.

”The traditional media did not break this story,” Jackson said. ”It was Facebook and Twitter that really broke the story. Here, when young brother Watts is killed, it’s a one-night story, and we move on and wait for the next one.”

Jackson was referring to the police murder of Stephon Watts, the young Black man with autism shot by police in Calumet City outside Chicago in February.

Stephon Watts var en autistisk pojke som hade en smörkniv i sin hand när han kom ut från sitt hus. Det ledde till att polisen sköt honom. Det finns mängder med fall av detta slag i USA. USA är ett i grunden rasistiskt land som har mycket stora problem med institutionaliserad rasism.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Läste ett inlägg av dig där du spyr galla över att GP ”spekulerar” om demonstrationen idag. På vilket sätt tycker du att du inte spekulerar på samma sätt om Treyvorfallet nu?
  Sant är att det finns rasism i USA. Jag personligen är lite förvånad över varför rasismen i USA är ”hemskare” om man nu ska jämföra otäckheter än den etniska rensningen som pågår i Sydafrika. Använder nu svensk medias intresse som måttstock i jämförelsen.

 • Jag spyr inte galla. Jag evt att GP:s journalister vet huvuddelen av det jag vet, men ändå skriver de skit. Det är ett politiskt val de gör. Ett dåligt sådant som jag inte gillar. Det är negativt för alla inblandade utom för GP som tjänar pengar på att vilseleda och uppamma missnöje mot poliser och vanligt folk där det inte finns anledning.

  Nej, jag spekulerar inte. Min åsikt är att det rasistiskt dåd och att USA är ett rasistiskt land.

  •  Ska försöka lära mig att inte använda så provocerande språk. Men det enda vi vet är vad vi läser i media och media har redan dömt just detta fall till ett ”rasistdåd” oftast brukar man kunna säga vad som hänt först när alla fakta finns och det mesta av det brukar finnas i en rättegång. Så jag hävdar att du spekulerar utefter din fördom om USA.

   Det här med rasism är ju idag inte alldeles självklart vad som menas. Jag antar att du i detta fallet använder du dig av den ursprungliga definitionen, dvs att den vita amerikanen i gemen anser att de som inte är ickevita är lägre stående varelser, ungefär med samma status som en hund eller häst. Stämmer det?

   Eller menar du den nya definitionen också? Den om ”kulturrasism”?

   • Jag har bara en definition. Men en diskussion om det hör inte hamma på detta inlägg. Det finns andra inlägg jag skrivit om det.

    När det gäller USA så är jag just hemkommen därifrån. Jag baserar min ståndpunkt på reaktionära tidningar som Wall Street Journal och Chicago Tribune liksom på liberala tidningar som New York Times. Det är ett rasistiskt samhälle och jag ser (efter allt jag läst) dådet i Sanford som utslag av den rasismen.

 • Kommer ihåg stormen Katarina där svarta som letade mat i affärer kallades för ”looters” medan vita som gjorde samma sak ”letade mat för att överleva”.