Övervakningen på nätet och nätjättarna

DN förundrar sig över varför folk inte är upprörda över nätgiganternas och de sociala webbtjänsternas kartläggning av våra liv, men upprörd över datalagringsdirektiv, FRA och ipred. Svaret är ganska enkelt misstänker jag. Google, Amazon, Facebook, Apple, Twitter och Microsoft kartlägger bara det vi godkänt. Dvs kartläggningen är i de fallen frivillig och vi kan styr vad som sparas och lagras om vi vill.

Datalagringsdirektiv och myndigheternas övervakning är ett tvång där vi inte vet vad som övervakas och lagras. Det finns ibland sådana inslag i de stora nätjättarnas verksamhet också, men då väcker det också berättigad vrede.

Jag personligen stänger av det mesta av kartläggningen. Med nejknappar, insticksprogram och avstängda funktioner i program, telefoner och datorer. Det paras säkert mer än jag tänkt mig ändå, men jag är aktiv för att minska den information nätföretagen har om mig. Företagen försöker naturligtvis lura användaren att tillåta så mycket som möjligt och där ligger förstås ett problem. Lagstiftning om positiv anslutning, dvs man måste aktivt välja vad företagen ska få spara, tycker jag vore ett rimligt krav.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements