Gnälliga göteborgare?

I glesbebyggda Göteborg överklagas byggen. Göteborg är en av Sveriges mer glesbebyggda städer. Jämfört med Malmö är Göteborg otroligt glest bebyggd. Även Stockholm är betydligt tätare bebyggd än Göteborg. Det är en av anledningarna till att Göteborg har en ganska usel och uselt fungerande kollektivtrafik. Det är svårt att ha en bra kollektivtrafik i glesbebyggda städer. Därför behöver Göteborg förtätas.

Förtätning betyder byggen i gamla miljöer. Sådant kan betyda fler överklaganden. Överklaganden av byggen är nämligen en slags göteborgsk specialitet. Det är mycket vanligare med överklaganden av bygglov i Göteborg än i Sveriges två andra större städer. Eftersom det är vanligare också i Kungsbacka det dock inte bara beror på att Göteborg är glesare byggt och att byggloven innebär ingrepp i gamla miljöer. Kungsbacka är visserligen glest bebyggt, men har mycket får gamla störningskänsliga miljöer. Så kanske finns det en kulturell ingrediens också, Kanske har folk i göteborgstrakten mindre respekt för myndigheter och överhet.Det skulle ju också kunna vara en orsak till fler överklaganden.

Eller är det bara så enkelt som att göteborgare är gnälligare än andra i Sverige? Tror faktiskt inte det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements