Lysande Rosenberg!

Boktips
Plikten, profiten och konsten att vara människa
Göran Rosenberg
Albert Bonniers förlag

Lysande Rosenberg!

Vi människor är för tröttsamma. Först stångar vi oss blodiga i socialismens återvändsgränd av extremkollektivism. Nu gör vi samma sak i kapitalismens individextremistiska nyliberala återvändsgränd. Att det är så svårt att förstå att vi är både individer och samhällsvarelser. Med rätt att både tänka på oss själva (profit) och skyldighet att ta hand om andra (plikt).

En som förstår och tar upp kampen mot egotrippsegoismens samhällsupplösande effekt är Göran Rosenberg. Uppenbarligen är erfarenheten av att vara jude något som ofta ger människor ett mer vidgat seende än andra. Man njuter av Rosenbergs frossande i gamla mossiga termer som kollektiva förpliktelser, långsiktigt engagemang, känslomässiga förbindelser, generationssamanbindande institutioner.

Äntligen ett vettigt försök att problematisera den individualistiska atomiseringen av samhällsväven. Bra skrivet ! Jag instämmer också i att en världsfederativ demokrati är nödvändig. Mina enda invändningar är att Rosenberg alltför snabbt avfärdar nationen som en social gemenskap på mellannivå. Och att han inte riktigt greppar evolutionspsykologi.

Hans Norebrink 

Läs mer: SVD, Sydsvenskan, Just läst, Knuff, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements
  • Raddle

    En mycket angelägen bok på temat hur vi förhåller oss till varandra och oss själva.
    Det Goda samhället är en avvägning av egennyttan och allmännyttan.Det föreligger redan god evidens för att mer jämlika samhällen är ”överlägsna” på nästan alla samhällsområden till skillnad mot mer ojämlika samhällen som genererar ökade skillnader och motsättningar.