Danmarks största företag numera svenskägt

Fast det ägs fortfarande av släktingar till den som grundade företaget. Det handlar om det stora rederiföretaget Mærsk, också känt som A.P. Møller efter grundaren. Det formellt korrekta namnet är idag A.P. Møller – Mærsk A/S.

Företaget har kontrollerats av familjen Møller sen det startade och den viktiga makthavaren har under mycket lång tid varit Mærsk McKinney-Møller (1913-2012), men sedan några år tillbaka har dottern Ane Mærsk McKinney Uggla tagit över allt fler av faderns uppdrag. Nu efter faderns död är det enbart hon som representerar familjen i bolaget. Hon är bosatt i Sverige sen hon var ung och är gift med Peder Uggla, miltär och en tid placerad vid kustartilleriet i Göteborg.

I just Göteborg lever också den som kan tänkas bli en framtida arvtagare i Mærsk-koncernen, nämligen Robert Uggla, son till Peder Uggla och Ane Mærsk McKinney Uggla. Robert Uggla är idag chef för Broströms, ett dotterbolag till Mærsk.

Läs mer:
De mäktigaste inom sjöfarten
Danske Bank i Sverige – en stor nykomling
APM Terminals och ‘ndranghetan
Maersk allt mäktigare i Göteborg
Møllers (Ugglas) makt – Danske Bank
Møllers (Ugglas) makt – Mærsk
McKinney Möller – Danmarks Wallenberg
Maersk McKinney Möller – dansk familj som också är svensk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements