Rättegång mot Nordens värste terrorist

Nordens värste terrorist genom tiderna heter Anders Behring Breivik. Ingen annan person i Norden har i modern tid mördat så många så han är Nordens värste mördare också. Anders Behring Breivik är högerextremist precis som de flesta terrorister i Norden varit. Politiskt motiverat våld i Norden är till överväldigande delen högerextremt.

Breivik är inte ensam om de åsikter han har. Hans islamofobi, hans rasism och hans fascism delas av många människor i partier som Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och Sannfinländarna. Samma åsikter som Breivik har frodas bland dessa partiers medlemmar och sympatisörer. Islamofobin och rasismen hos dessa människor underblåses av den officiella politiken i många europeiska länder. En politik där muslimer trakasseras, grips och fängslas i onödan och utan bevis. Det har hänt flera gånger i Sverige, exempelvis utvisningarna till Egypten och tre fall av gripanden i Göteborg. Sådant händer regelbundet alltså. En politik där klyftorna i samhället ökas med flit. Där fattiga blir fattigare och folk får problem. Ökade klyftor skapar rasism, islamofobi, antisemitism och andra problem.

Idag startar rättegången mot Anders Behring Breivik, Nordens värste terrorist. Den hålls helt öppet och det är mycket bra. Det är ett tecken på att Norge står demokratiskt starkt. Det är också en stark kontrast mot en annan terroristrättegång som samtidigt äger rum i Danmark. Den sker slutet, i hemlighet, med hemliga domare och åklagare. Mot 4 svenska män som är muslimer. De männen har inte dödat någon. De har eventuellt planerat att göra det. Den danska rättegången bidrar till att underblåsa islamofobin genom att man genom hemlighetsmakeriet framställer det som om de 4 männen är hur farliga och läskiga som helst. Det kanske de är, vad vet jag, vi får ju ingen möjlighet att bedöma och granska det eller ens eventuella bevis så rättegången sker i hemlighet.

Skillnaderna på de två rättegångarna är symptomatisk. Den blonde terroristen får en demokratisk öppen rättegång, medan de mörka religiösa männen får en hemlig. Så bidrar man till att skapa islamofobi och rasism. Så går man Anders Behring Breivik till mötes.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements