Det är läge för global rättvisa

Boktips
Det gyllene tillfället
Hans Abrahamsson
Leopards förlag

Det är läge för global rättvisa

Fredsforskaren och globalrättviseaktivisten Hans Abrahamssons oerhörda kunskap och smittande entusiasm borgar för läsvärda böcker. Som  ”Det gyllene tillfället – teori och strategi för global rättvisa”. Vilken dock kan överväldiga läsaren i sin imponerande insikts-och informationstäthet.

Tesen är att världskapitalismens stora problem med klyftor och fattigdom skapar krig, terrorism, miljöförstöring, ekonomisk oro och politisk instabilitet, som gör att den globala rättviserörelsen kan finna taktiska allierade i de elitgrupper som av egenintresse inser behovet av förändring ? ett gyllene tillfälle.

Men rättviserörelsen i Nord  måste också anknyta till arbetarklassens behov och tankar, något den saknar insikt i, enligt Abrahamsson. Och visst håller jag med honom att det gör Attac ointressant för oss vanliga arbetare. För lyckas inte Attac förvandlas från subkultur för ung identitet till en rörelse för vanligt folk slutar organisationen som min ungdoms vänsterrörelse. Som en fis i luften.

Hans Norebrink

Läs mer: Knuff, Alba,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements