Lokal kamp mot extrema hyreshöjningar i Högsbohöjd

I Högsbohöjd vill Stena Fastigheter renovera fastigheterna och chockhöja hyrorna med omkring 60%. Något som innebär att många av de arbetare och fattiga som bor där idag inte kan bo kvar. Folk i området motsätter sig hyreshöjningarna men inte renoveringarna som ju behövs. Bland annat genom bloggen Pennygångens framtid som presenterar sig så här:

Pennygången är ett av många områden i Sverige som byggdes under Miljonprogrammets dagar. Som boende på Pennygången är jag den första att skriva under på att renoveringar behövs – i många fall omfattande sådana.

Det stora problemet är att många fastighetsägare (bl.a. Stena Fastigheter) här ser sin chans att lyxa till lägenheterna och därmed också chockhöja hyran. Hyreshöjningar på uppemot 60 procent har förekommit och detta innebär konkret att många människor tvingas bort från sina hem.

Frågan rör inte bara Pennygången utan alla områden runt om i Sverige där giriga hyresvärdar nu ser sin chans att bli av med fattiga hyresgäster.

Vi är många som ser med oro på utvecklingen och inser att vi måste kämpa tillsammans.

Bloggen Pennygångens framtid är skapad av mig (Mattias Axelsson) och fungerar mest som en samling av olika artiklar och liknande som publiceras om kampen.

Invånarna på Pennygången i Högsbohöjd har redan hunnit med att skriva debattartiklar, insändare och annat som tydliggör läget i stadsdelen och Stenas girighet. I GP idag har Magnus Pettersson som bor i området en debattartikel där han bland annat skriver om girigheten bakom hyreshöjningarna:

Numera handlar det inte om att tillhandahålla billigt och bra boende utan om ytterligare en möjlighet att tjäna pengar och i allmännyttans fall handlar det om att ”återbetala” till kommunen, det vill säga pumpa in pengar i olika kommunala projekt som sällan kommer de boende i lägenheterna till nytta. I fallet med privata hyresvärdar så handlar det helt krasst om att fylla den egna skattkistan. Området Pennygången i Göteborg är ett av dessa områden som en gång byggdes för att tillhandahålla billiga bostäder och som nu ägs av privat hyresvärd.

Stena hävdar för sin del att en tredjedel av alla som bor i området kommer att tvingas flytta på grund av de hutlösa hyreshöjningarna:

Per Limdal hymlar inte och tror att det kan röra sig om en tredjedel av de som i dag bor på Pennygången, som inte vill, eller kan, bo kvar av ekonomiska skäl.
– Vi har full förståelse för att en upprustning av det här slaget kan upplevas som olämplig av en del, medan andra välkomnar, säger Per Limdal och tillägger att det är bruksvärdet utifrån standaren som avgör nivån på de nya hyrorna.

Till och med GP:s ledarsida är upprörda över Stenas agerande och då får man säga att det har gått långt:

Visst behöver drygt 50 år gamla hus, som byggdes snabbt, billigt och standardiserat, en grundlig renovering. Men det går att välja enklare lösningar – som att behålla tvättstugorna i stället för att förse de större lägenheterna med tvättmaskin och torktumlare. Säkert går det också att diskutera materialval till fasader, behovet av nya entréer samt standardnivån på kök och badrum.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2SVT,
Läs mer: Utsikt från höjden,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det är Stena Fastigheters förbannade skyldighet att renovera precis allt som behöver renoveras. Det borde inte kosta hyresgästerna ett enda öre. Har man bott i en större hyreslägenhet i 15-20 år så har man betalat ca. en miljon i hyra. Något ska man väl få för det, mer än tak över huvudet.

    Har fastighetsägaren inte skött om fastigheten så är det deras eget bekymmer. De har stora vinster som de för en gångs skull kan använda till de som betalar. Hyresvärd som inte tar hand om sina hyresgäster är inte fungerande värdar och ej heller värdiga. Som hyresgäst är man inte bara gäst, som därmed ska behandlas med största respekt utan även betalande kund. Och det är inga småpengar det handlar om. Att låta kunderna bo i sunkiga och hus som ofta är maskerade i hopplösa plåtfodral (buckliga, trasiga och grönmossiga=skitfult) är inte mindre än skandal.Och det här gäller ju inte bara privata fastighetsägare. Kommunala bolag slimmar och underbemannar för att göra större vinster och uselt underhåll och service blir följderna av det. Det stinker!

  • Pingback: Lokal kamp mot extrema hyreshöjningar i Högsbohöjd (blogg från Svensson) | Pennygångens framtid()

  • Pingback: Destruktivt beteende i Bergsjön | Svensson()

  • Pingback: Lokal kamp mot extrema hyreshöjningar i Högsbohöjd (blogg från Svensson) | Pennygången()