Skånepolisen har svårt att klara jobbet, eller?

För att klara av att lösa morden som skedde i vintras i Malmö har en mängd poliser från hela Sverige flyttats till den skånska staden eller satts att arbeta med morden som skedde där i ett försök att hjälpa polisen i Malmö och Skåne. Man tycker ju då att Skånepolisen med alla dessa extra resurser borde kunna fortsätta sköta sitt jobb som innan den extra satsningen på morden. Speciellt nu då personer gripits som misstänkta för alla mord utom två om jag kommer ihåg rätt. De som ingen gripits för är de två av de mord som kan ha kopplingar till internetbedrägerier.

Men inte. Skånepolisen verkar inte klara av sitt jobb. Satsningen på Malmö har inneburit att färre poliser arbetar i Landskrona, en stad med stora sociala problem. Därför har brottsligheten enligt en del uppgifter ökat i den lilla industristaden som ligger så vackert vid sundet och precis söder om det backiga landskapet kring Glumslöv. Nu är det väl inte helt säkert att uppgifterna om Landskrona stämmer då de tycks komma från en politisk opinionsbildare. Vad man personligen uppfattar är inte alltid hur verkligheten faktiskt ser ut.

Politikern i fråga, folkpartisten Torkild Strandberg, förväxlar i alla fall anmäld brottslighet med verklig brottslighet. Om anmäld brottslighet ökar betyder det med nödvändighet inte att den verkliga brottsligheten ökar. Anmälningarna kan faktiskt öka för att folk på grund av öka polisinsats upplever att det är en bar idé att polisanmäla då det faktiskt kan ge resultat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • P_r_i_m_u_s

  ”Om anmäld brottslighet ökar betyder det med nödvändighet inte att den verkliga brottsligheten ökar.”

  Så KAN det ju faktiskt vara.

  Men vanligtvis så finns det en naturligare anledning bakom att folk väljer att göra en anmälan, då oftast att dom faktiskt har utsatts för ett brott.

  Blir det helt plötsligt fler anmälningar så är ju anledingen så nära ALDRIG man kan komma att brottsligheten skulle ha minskat.
  Det kan du kolla upp på flera olika sätt, t ex genom BRÅ och genom statistik hos polisen, så slipper du sitta och gissa eller hitta på egna förklaringar.

  Vad du vill att det egentligen skall bero på är ju faktiskt (nästan) helt ointressant då du sjäv är precis det som du kallar andra för, d v s en politiskt opinionsbildare. 

  • Du förutsätter att det inte finns ett mörkertal. De som anmäler brott har naturligtvis i de allra flest fall utsatts för ett brott. Däremot är det så att många som utsatts för brott inte anmäler. Sådnat ökar om man upplever att polisen ändå inte gör nåt. Men upplever man att polisen faktiskt bryr sig så kan antalet anmälningar därför öka utan att den verkliga brottsligheten ökar.

   För grövre våldsbrott som mord, dråp etc så överstiger antalet anmälningar det verkliga antalet brott. Antalet anmälningar för våldsam död är mer än 200 per år, men antalet verkliga fall av våldsam död är cirka 90.

   Skillnaden på mig och snubben i Landskrona är att jag vet jag jag pratar om då jag är en av Sverige kunnigaste på detta område. Han är inte det.

   • Det är inget jag förutsätter utan ett faktum. Nog om det.

 • Det finns kommentarsregler. Följ dem. Upprepade överträdelser innebär att jag stänger av personen från att kommentera. Jag har stängt av en person som skrev kommentarer här då det ständigt var off-topic kommentarer om min person.
  http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/