Telia ska ta betalt för Skype-användning

Men vad jag förstår så kan det bli ett slag i luften. Telia vill strypa möjligheterna att ringa gratis med program som Viber och Skype då sådan trafik tar upp en massa bandbredd och minskar företagets inkomster från telefoni. Redan nu tar bolagen förstås betalt för datatrafik, men man vill alltså ta extra betalt för ip-telefoni.

Skype kan använda den port (kanal på nätet skulle man kunna säga) som webben använder och för trafik där kan knappast Telia ta betalt. det verkar som en ganska meningslös åtgärd om jag ska vara ärlig. Men möjligtvis är det så att Telia i så fall tar betalt för det som inte är http-trafik (webbtrafik), fast sannolikt är det väl inte heller helt omöjligt att skriva program som kamouflerar ip-telefoni som nåt helt annat. Det blir kanske lite långsammare, men det gör väl inget om det inte kostar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Skype, Telia, bensin och frallor. « miniblogg()

  • Markus Johansson

    Det finns betydligt mer sofistikerade sätt att identifera röstdata än att kolla på portnummer. T.ex. så kan man se till att fördröja vissa paket i UDP-strömmar som gör att talet kommer gå allmänt dåligt.

    • Ja, det är klart du kan påverka UDP-paketen. Men det går säkert att går runt det också. Jag vet dock inte hur det ska hjälpa dem att ta betalt. De kan ju knappast ta betalt för all UDP-trafik misstänker jag. Jag tycke modellen de har med att strypa trafiken fler en viss mängd data är en bra modella och att de därför inte behöver ta speciellt betalt för rösttrafik