Det lilla problemet med hedersmord

I Sverige inträffade förra året 81 fall av dödligt våld, en minskning med 10 stycken sen 2010 då det var 91 fall. Dödligt våld är mord, dråp och vållande till annans död. 69% av de dödade var män och endast 31% kvinnor, dvs 25 stycken. De flesta mord handlar om en berusad man som har ihjäl en annan berusad man, oftast med hjälp av kniv. De flesta av kvinnomorden handlar om en full man som har ihjäl en fru, sambo eller nära vän. Några stycken är av den typen som mordet på Elin Krantz i Länsmansgården och mordet på Nancy Tavsan i  Hjällbo utgör och nåt enstaka är ett hedersmord, vissa år inget alls, andra år några stycken.

Mord är inget stort problem i Sverige sett ur samhällsperspektiv och hedersmor är i sammanhanget ett mycket litet problem. Hederskultur är sannolikt ett problem i vissa grupper, men samtidigt är dessa grupper väldigt små som ni kan se av inlägg jag skrivit tidigare. Det handlar främst om invandrare från Mellanöstern, Turkiet och Somalia (och bara bland en del av dessa) som oavsett religion omfattas av normer och beteenden som vi numera kallar hederskultur.

Läs också:
Polisens arbete med hedersvåld behöver förbättras
Hedersvåld är inte ett stort problem
Våld mot kvinnor
Det handlar om mäns våld mot kvinnor
Hur bekämpar vi hederskultur?
Vendettakultur och hedersmord

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements