Mitt Romneys tidigare bolag köper Bravida

Det hemlighetsfulla svenska riskkapitalbolaget Triton har kommit överens med det amerikanska finans- och riskkapitalbolaget Bain Capital om att det sistnämnda bolaget ska köpa installations- och serviceföretaget Bravida. Bravida har 8000 anställda och var ursprungligen en del av det stora arbetarägda/fackföreningsägda byggbolaget BPA.

Bain Capital är ett globalt riskkapitalbolag med huvudkontor i Boston, USA. Företaget som har flera olika typer av riskkapitalfonder som sammantaget uppgår till ett värde av cirka 60 miljarder USD. Sedan starten 1984 har bolaget genomfört mer än 300 investeringar och tillläggsförvärv i bolag världen över. En av grundarna av Bain Capital var den kommande republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Han lämnade Bain Capital för 14 år sen men han uppbär fortfarande ersättning från företaget i form av en slags pension:

In what would be the final deal of his private equity career, he negotiated a retirement agreement with his former partners that has paid him a share of Bain’s profits ever since, bringing the Romney family millions of dollars in income each year and bolstering the fortune that has helped finance Mr. Romney’s political aspirations.

The arrangement allowed Mr. Romney to pursue his career in public life while enjoying much of the financial upside of being a Bain partner as the company grew into a global investing behemoth.

In the process, Bain continued to buy and restructure companies, potentially leaving Mr. Romney exposed to further criticism that he has grown wealthier over the last decade partly as a result of layoffs. Moreover, much of his income from the arrangement has probably qualified for a lower tax rate than ordinary income under a tax provision favorable to hedge fund and private equity managers, which has become a point of contention in the battle over economic inequality.

Ända till 2009 erhöll han också andel av vinsterna på Bain Capitals olika affärer och eftersom han privat också investerat i bolagets  fonder fortsätter inkomster från dessa investeringar att strömma in till honom ännu. Genom uppgörelsen med Bain Capital så betalar Romney lägre skatt på sina investeringar eftersom han ersätts genom inkomst av kapital, som har lägre skatt, snarare än genom inkomst från arbete. Bain Capital har blivit ökända för att de tar ut stora vinster ur bolag de investerat i genom att minska personalen kraftigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements