Fängelsedom i bluffakturehärva

Del 25 av 27 i serien Maffia och företagande

I den stora härvan med bluffakturor kring företaget Företagslansering Sverige AB har en av tre åtalade dömts till fängelse. Det gäller en 25-åring från Malmö som dömts till fängelse i ett år och sex månader. Två Bjuvsbor som stått åtalade, bland annat företagets före detta vd, frias. 25-åringen beläggs också med ett femårigt näringsförbud och döms att betala skadestånd till ett 20-tal småföretagare. Trost att företaget förmodligen lurat och bluffat tusentals företagare har åtalet bara omfattat ett 40-tal brott:

Skatteverkets granskning har visat att bolaget drog in nästan 23,5 miljoner kronor. Tusentals småföretagare har valt att betala det företaget krävt. Men åtalet omfattade ”bara” ett 40-tal brott.

När förhandlingarna i tingsrätten avslutades för några veckor sedan försattes de tre åtalade männen på fri fot.

De två männen från Bjuv frias för att de inte haft tillräckligt aktiva roller i företaget för att de ska anses ha gjort sig skyldiga till brott.

Den 23-årige före detta vd:n har förvisso bland annat skrivit på en rad handlingar, men enligt tingsrätten finns det tecken på att flera andra personer förfalskat mannens namnteckning i olika sammanhang.

Om den 28-årige mannen skriver tingsrätten att han tycks ha varit insatt i företagets verksamhet. Men tingrätten anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att han känt till och medvetet medverkat till olagligheter.

Trots att bara en person döms betraktar Svensk Handel domen som en seger.

– Domen är viktig för Sveriges småföretagare. Den visar att rättsväsendet ser allvarligt på fakturabedrägerier och att den som lurar till sig pengar åker i fängelse. Nu måste polis och åklagare i resten av landet börja utreda bedrägerierna så att vi kan få stopp på denna företagarplåga”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Bluffakturorna omsätter årligen miljardbelopp kronor och varje dag får Svensk Handel in upp till etthundra anmälningar och tips från drabbade företag.

Svensk Handel har under många år påtalat problemen med bluffakturor. För att varna företagare driver Svensk Handel Varningslistan där uppgifter om oseriösa företag och försäljningsmetoder publiceras.

Just nu finns 55 företag uppsatta på Svensk Handel Varningslistan. Företagslansering Sverige AB var det företag på listan som drog på sig flest anmälningar under förra året.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Series Navigation<< 8 häktade i härvan kring Värmlands FinansLönsamt cigarettfiffel >>
Advertisements