Sol, sommar och mer sex ger mer könsjukdomar

Folk har mer sex på sommaren. Man mår bättre, det är trevligare, man har mindre kläder på sig. Man är närmare varann. Uppe längre, inte så trötta. Sammantaget gör detta att folk har mer sex på sommaren. Mer sex innebär också mer sex utan kondom. Mer sex utan kondom innebär mer könssjukdomar. Faktiskt inget att hetsa upp sig över.

Gonorré som på 1970-talet var den överlägset vanligaste könssjukdomen har numera gått tillbaka rejält, men har under senare år börjat öka igen. Bland kvinnor i Stockholm har ökningen varit kraftig, men med tanke på det lilla antalet fall så kanske man inte ska hetsa upp sig så mycket för det. Tillfälligheter blir mycket avgörande för hur stora ökningarna blir om det är väldigt få fall. Den vanligaste könssjukdomen idag är klamydia med 37 000 fall rapporterade under 2011, antalet rapporterade fall av gonorré var bara 951. Den ovanligaste könssjukdomen är syfilis, med endast 206 rapporterade fall. Hiv ingår inte i Smittskyddsinstitutets (SMI) senaste rapportering.

Sammantaget tycker jag inte det verkar var nån speciellt allvarlig situation vad det gäller könssjukdomarrna i Sverige. Med tanke på att befolkningen i Sverige ökar så bör även könsjukdomar öka lite även om de inte blivit vanligare. Och med tanke på hur många samlag som äger rum får man nog säga att det ytterst få som leder till att nån smittas av nån sjukdom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements