Cynism på borgerliga ledarsidor

För ledarskribenterna på DN får folk i Sverige gärna vara hur fattiga som helst. Förmodligen vore det helt okej om de också svalt och var utan mat. Detta så länge de inte arbetar. Att det inte finns några jobb är i DN:s värld ett resultat av att folk inte vill jobba. Ville folk verkligen arbeta så skapas det arbetstillfällen tycks vara DN:s åsikt. DN:s ledarskibenter uppvisar en cynism som känns obehaglig minst sagt.

I övrigt är det inget större fel med deras resonemang kring hur Unicef räknar. Det stämmer, men vi vet också att det är relativ fattigdom som skapar problem i den rika delen av världen. Om alla har det ungefär lika så upplevs inte det som ett stort problem, men om skillnaderna är stora då upplevs det som och är ett problem. Jämlika länder är bättre för alla. Ojämlika sämre. Relativ fattigdom, stora klyftor i ett samhälle är ett allvarligt problem som bl.a. medför ohälsa och mer kriminalitet. Men det tycks DN inte ha fattat.

Även GP:s ledarskribenter uppvisar en oroväckande cynism och en obehaglig inställning till vanliga människor. GP tycker inte att det spelar nån roll att fattiga människor får sämre vård och skola än rika. Det viktiga är att det finns valfrihet, mångfald och alternativ för rika. För i praktiken är det bara rika som har valfrihet och alternativa möjligheter till utbildning och vård. Fattiga har det inte. Så är det också med andra så kallade reformer som den borgerliga regeringen infört, som exempelvis pigavdraget Rut.

Det handlar som reformer som gynnar rika. Fast reformer är det ju inte utan snarare antireformer, motreformer.

Intressant?
Bloggat: Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements