4 svenskar dömda för terrorbrott

De tre svenska medborgare och en tunisisk medborgare, alla dock bosatta i Sverige och att betrakta som svenskar, som stått åtalade i Danmark för att ha planerat ett terroristattentat mot JyllandsPostens redaktion har befunnits skyldiga till terroristbrott av en domstol i Danmark. Längden på straffen kommer att fastslås senare men klagaren kräver mycket långa straff. En av de åtalade och enligt dansk domstol skyldiga är Munir Awad som tidigare gripits i Pakistan som misstänkt för terroristbrott.

Sannolikt är denna dom en av de anledningar som fått svenska militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, MUST, att drabbas av terrornoja och anse att risken för terroristattentat mot Sverige och svenska intressen är förhöjd. Att de svenska truppernas närvaro i Afghanistan också spelar roll ser jag som självklart. Men deras motivering är i praktiken faktiskt bara dumheter:

Höjningen grundar sig i ”den allmänna utvecklingen av hotbilden” de senaste åren, skriver Försvarsmakten. Utvecklingen består av ”ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen”.

Must har också i sin utvärdering tagit hänsyn till attentat på senare år mot militära mål i Europa, däribland morden tidigare i år på soldater i Toulouse i Frankrike.

Det finns faktiskt inga tecken på en ökning av antalet terrroristbrott i Europa, muslimskt motiverade terrorbrott är fortfarande mycket ovanligt (överlägset vanligast är separatistiska/nationalistiska). Attentaten i Frankrike kan intesägas ha handlat om ”militära mål” utan det var resultatet en psykiskt sjuk mans agerande. En sjuk man som dock var islamistiskt influerad högerextremist och det var sannolikt därför målen valdes, judar och militärer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. 16:01. Nu är längden på straffen meddelad. 12 års fängelse för var och en.

Advertisements