Hotar man och slår sina barn ska man dömas – inte frikännas

Det är ett brott att slå och hota sin barn. Ingen tvekan om det. Därför är det upprörande när en tingsrätten i Helsingborg helt friat en mamma och enbart dömt pappan för några saker av all de han erkänt. De har alltså frikänts trots att de erkänt det som de åtalats för. Domaren i rätten ville fälla, men nämndemännen fria. Åklagaren har redan överklagat domen. Det är självklart, den är horribel och orimlig.

Men domen i tingsrätten i Helsingborg visar också på ett av de problem som finns med politiskt tillsatta nämndemän. Det kan ibland innebär att du får en mycket konservativ samling personer som sitter där och låter sig styras av sina åsikter och stämningar i sin omgivning istället för lagen. Det problemet finns med nämndemän.

Jag menar dock att det är ännu större nackdelar med att ta bort nämndemännen än att ha dem kvar. Däremot kanske de inte borde tillsättas av de politiska partierna utan kanske på samma sätt som gode män. En viss utbildning innan man blir godkänd och en myndighet som kontrollera det man gör. Kanske kan partierna ändå nominera de som kan tänkas vara nämndemän för att garantera att det blir några.

Men vad det gäller domen i Helsingborgs tingsrätt så är den helt och hållet felaktig. Det är olagligt att hota och slå sin barn. I detta fall har föräldrarna erkänt och de borde ha dömts. Förhoppningsvis blir de nu dömda i hovrätten för rätten att överklaga som vissa inom den svenska eliten vill ta bort finns ju tack och lov kvar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements