Det är klart att tiggeri ibland är organiserat

Men det är inget skäl att förbjuda tiggeri. Att förbjuda organiserandet av tiggeri som centerpartiet vill är inte heller en framkomlig väg. Det är redan idag olagligt på grund av lagstiftningen om människohandel, men det är svårt att bevisa detta brott. Eftersom de fattiga romer från sydösteuropa som tigger är just fattiga och får ett bättre liv genom att tigga i Sverige istället för att leva i misär och förtryck i exempelvis Rumänien så lär det också vara lika svårt att bevisa organiserat tiggeri. En sådan lagstiftning blir alltså meningslös och kommer enbart att ge de romer som tigger ett sämre liv och de kommer att hamna i ett ännu större beroende av de som organiserar tiggeriet.

Att förbjuda tiggeri är inhumant och försämrar garanterat tiggande romernas liv. Att stifta meningslösa lagar är just meningslöst och ingen vettig väg att gå. Vill vi ha ett slut på tiggeri så måste orsakerna till tiggeri åtgärdas. Dvs fattigdom, arbetslöshet, förföljelser och förtryck i deras  hemländer Rumänien, Bulgarien, Slovakien och Ungern är det som måste angripas och tas bort. Det hjälper inte att angripa tiggeriet om inte orsakerna till att folk behöver tigga tas bort. Det är orsakerna till fattigdom, förföljelse och arbetslöshet som måste angripas, då angriper man också orsakerna till tiggeriet och kan få tiggeri att minska.

Läs också:
Vore det inte bättre att åtgärda fattigdomen som är tiggeriets grund?
Om tiggare – svenskar som tigger i Oslo

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Problemet i Göteborg är ett annat än vad du tycks tro. Här kan du se samma personer som håller fram skyltar med för från dag till dag varierande skäl skrivna för att tigga. De personer jag talar om syns också i ombytta helt fina kläder åka ‘hem’ i kollektivtrafiken på sen tid på kvällen via Hjalmar Branting. En av de handikappade här har råd att parkera fin bil som han går till när han tror ingen ser det och åker iväg. Svenskregistrerad bil.

  Sedan finns det en grupp som utnyttjar de hemlösas tidning. En liten grupp men jag tycker illa om att de får sälja tidningen samtidigt som de, familj eller ej vet jag ej men vuxen ibland två med ett eller två barn varierande vem som står med Faktum mindre än någon meter från de andra som ibland spelar dragspel (dåligt) eller ibland bara tigger. Tycker inte Faktum och tiggeri hör ihop. De som är hemlösa här i Göteborg skrivna i Göteborg och godkända av Faktum borde ha ensamrätt på att sälja Faktum. Här kommer en kvinna, svensk, och ger denna gruppen nya tidningar när de de haft är slut. Verkar inte seriöst.

  • Jag tror jag vet. Lika bra som du i alla fall. Förmodligen bättre. Jag känner poliser som arbetar med detta och jag har pratat med flera tiggare. Jag kan peka ut en organisatör om du vill.

   Det är väl klart att man har sämre kläder när man tigger. Det gäller ju att maximer inkomsterna. Det är inget problem. Det är entreprenörsanda.

   Endast folk med ett ID från Faktum får sälja Faktum. Det finns flera bostadslösa romer som har sådant id och som är Faktum-försäljare. Det handlar om människor som därmed alltså har arbete i Sverige och rätt att vara här.

   Huvuddelen av det du skrivit påverkar inte nåt av det jag skrivit. Man kan inte bli av med tiggeri om man inte avskaffar fattigdomen i ursprungsländerna (Sverige när det gäller många tiggare i Oslo).

   • Sedan när kvalificerar någon sig som säljare av Faktum om man i familjen har bostad i Backa och egen bil? Fallet jag nämnde är ett sådant och som jag skrev det är en svenska som åker ut och ‘ser till dem’. En i familjen har id för Faktum, men familjen är inte hemlös. Vi har många som behöver sälja Faktum som en hjälp på vägen mot något annat. De som missbrukar detta skadar för många.

    • Det där är hörsägen och rykten. Det bevisar ingenting.

     Det kan säkert förekomma fiffel med Faktum-försäljningen, men kontakta då tidningen. Och köp bara Faktum av säljare som har tillstånd.

     Men att du hävdar nånting har inget bevisvärde.

     Dessutom kan hemlösa ha egen bil. Det finns väl inget hinder för det. Det är ju en alternativ bostad. Det finns hemlösa som har jobb.

     Hemlösa kan också övernatta hos olika vänner utan problem. Det gör dem inte mindre hemlösa.

     • Inte hörsägen det jag sett och ser vad det gäller de av mig nämnda fallen, det har jag sett. Ser vilka bilar de kör och var de bor. Tyvärr. Jag tar bara upp fall som jag själv känner till. Övriga människors upplevelser är deras. Inte mina.

 • Många av de som tigger är snyggt klädda och är hela och rena. Man undrar om de verkligen är i behov av att tigga. Troligen är de lejda av någon organisation.
  I dagens samhälle behöver ingen tigga, för den som vill ha en inkomst finns det alltid andra sätt att skaffa den på

  • Så är det inte i Sverige med en arbetslöshet på 10% och majoriteten av arbetslösa utan a-kassa. Så är det absolut inte i Bulgarien eller Rumänien med en ännu högre arbetslöshet och inga fungerande välfärdssystem.

 • Kolla runt, många av dagens utländska tiggare är snyggt klädda, och är hela och rena. Jag vet inte var du har tittat någonstans

  • De jag ser varje dag (jag bor centralt i Göteborg) är snyggt men fattigt klädda. Det är så man får in mycket pengar. Man måste se fattig ut, men får inte se förfallen ut.

 • Fredrik Claesson

  Du hänvisar till en länk ”2.Vore det inte bättre att åtgärda fattigdomen som är tiggeriets grund?”.
  GP noterade att 22personer gav honom pengar på en timme, mest mynt, men några sedlar. Låt oss anta att han fick totalt 300kr.

  8 timmar/dag*30 dagar ger ~70000 kr i månaden oskattat….visst, regniga dagar får han nog nöja sig med mindre, men fattig lär han inte vara.

  Med tanke på att i de flesta fall är det en ”hallick” som tar pengarna så är de åt helvete, förbjud skiten och lägg pengar på härbergen mm.

  • Oavsett vad han tjänar i Sverige på att tigga så är han fattig hemma i Rumänien. Där kan han ju inte tjäna pengar. Inget jobb, många är fattiga. Tigga lönar sig alltså bättre i Sverige. Därför kommer man hit.

   Dessutom får tiggare ihop cirka 100-300 kronor per dag (enligt alla information man kan få genom att prata med dem själva, att prata med polisen osv) undantag av söndag och lördag då de får mindre. 100 kronor per dag. 5 gånger hundra ger 500 kronor på en vecka. Det ger 25 000 på ett år (50 veckor). Låt oss äga att en tiggare i Sverige kanske kan tigga ihop max 100 000 på ett år. Det är högt räknat. Man tjänar säkert också mer på sommaren och mindre på vintern.

   Att en tiggare skulle kunna få in 300 kronor på en timma är bara dumheter. Dumheter.

   • Fredrik Claesson

    Är väl ganska självklart att tiggaren inte berättar för alla att han tjänar mer än dem som ger honom/henne perngar.

    /*vad du tror är ointressant, det är hörsägen och tro, bevisar inget. Vad du hört i andra hand eller läst nånstans är hörsägen om du inte länkar, därför borttaget*/

    Andra exempel på att det är stora pengar i denna ”bransch”
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3913887

 • Tiggare har absolut ingen anledning att ljuga för mig eller nån annan. Tro du verkligen att nån skulle kunna tre gånger spå mycket pengar på att tigga än att arbeta på Volvo så är de verkligen dum. All erfarenhet, alla kända vittnesmål och redogörelser tyder på att man kan tjäna mellan 100 och 300 kronor per dag.

  När det gäller SR och Metro så sprider de osanningar och rykten.

 • Pingback: Att socialtjänsten tar kontakt med tiggare är bra | Svensson()