Vargar är inte ofarliga

VargJag är för att det bör finnas omkring 2 000 vargar i Sverige, i alla fall minst 1 000 och kanske så många som 3 000. Det är ungefär det antal som krävs för en långsiktigt hållbar vargstam i landet. Det innebär dock att varg måste tillåtas i renbeteslandet och att människans djurhållning och uppförande i naturen måste anpassa till att det finns varg. Vargar, liksom björnar, är inga ofarliga djur. Detta gäller även om det i historisk tid aldrig hänt att vild varg dödat en människa i Sverige.

De människor som dödats av varg under historisk tid i Sverige är alla dödade av varg som på ett eller annat sätt är tama eller vana vid människor. Det gäller de människor, i huvudsak barn, som dödades av Gysingevargen åren 1820-21 och det gäller den djurskötare Kolmårdens djurpark som dödades idag:

Räddningstjänsten fick strax efter klockan 11 på söndagen uppgifter om att en kvinnlig skötare hade attackerats av en eller flera vargar.

– Personen är omkommen. Enligt mina uppgifter ska det vara en kvinnlig skötare som avlidit på plats, säger Jan Tengeborg, ledningsbefäl på Räddningstjänsten i Östergötland.

I väntan på ambulans skickade räddingstjänsten dit personal men de kunde inte ta sig fram till kvinnan.

Den dödade djurskötaren på Kolmården är den första människa som dödats av vargar i Sverige sen Gysingevargen härjade. I andra länder händer det dock med jämna mellanrum att människor dödas av varg. Ofta handlar det om vargar som utvecklat ett beteende som gör att de uppehåller sig i närheten av mänskliga bosättningar under långa tider.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

7 svar på “Vargar är inte ofarliga”

  1. ”I andra länder händer det dock med jämna mellanrum att människor dödas
    av varg. Ofta handlar det om vargar som utvecklat ett beteende som gör
    att de uppehåller sig i närheten av mänskliga bosättningar under långa
    tider.”

    Kvalificerat skitprat. Det är utomordentligt ovanligt att varg dödar människor. Dessutom avlivades Gysingevargen, så den ”härjade” knappast.

    1. Det finns ett mycket väl belagt fall från Alaska och flera fall från Ryssland som inte är lika väl belagda. Faktum är att det händer regelbundet, om än inte ofta. Det handlar om ett till ett par fall om året. I stort sett alltid vargar som på något sätt blivit vana med att ha människor i närheten eller vargar som på något sätt är sjuka-
      http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans
      http://www.cbc.ca/news/canada/saskatchewan/story/2007/11/01/wolf-verdict.html
      http://articles.latimes.com/2010/mar/13/nation/la-na-wolf-attack13-2010mar13
      Hundar dödar dock sannolikt betydligt fler människor.

      När det gäller Gysingevargen så dödade den människor mellan 30 december 1820 och 27 april 1821. Det är 4 månader. Under denna tid dödade den 9 personer och skadade 15. Alla dödade var barn utom en 19-åring. Man kan nog kalla det att den härjade i Gysingetrakten under 4 månader.

Kommentarer är stängda.