Bekämpa fattigdom – inte tiggare

Jag har de senaste dagarna skrivit en rad inlägg om tiggare med anledning av att Göteborgs-Posten haft en artikelserie om tiggare och centerpartiet föreslagit att organiserandet av tiggeri förbjuds. Mina inlägg fokuserar på att undanröja orsaken till att människor kommer till Sverige för att tigga istället för att kriminalisera tiggarna. Mycket tiggeri är nämligen organiserat. Inte av kriminella  gäng utan av släkt- och familjegrupper som samarbetar kring tiggandet för att kunna tjäna så bra som möjligt. Det vore naturligtvis helt orimligt att kriminalisera detta. en dom delar min uppfattning i denna fråga är Gert Gelotte, ledarskribent på GP:

Påståendet att tiggande romer från sydöstra Europa är slavar i kriminella ligor återkommer med jämna mellanrum. 2006 kartlade Sociala resursförvaltningen tiggeriet på Göteborgs gator utan att finna några bevis för att det skulle vara organiserat i ligor. Slutsatsen bekräftades av Göteborgspolisen.

[…]

Johan Linander och Centerpartiet vill förhindra att fattiga romer tigger i Sverige och framställer det som omtanke. Är det bättre att samma romer svälter i sina hemländer? Den otäcka sanningen är ju att den som tigger slantar på Göteborgs gator gör det därför att alternativen är sämre.

Men visst är romernas tiggeri organiserat. Dick Fäldt, som arbetat bland romer på Göteborgs gator sedan 2006, säger att det handlar om familje- och släktgrupper som reser, tigger och övernattar tillsammans:

Ingrid Schiöler har ägnat sig åt romers sociala problem i 40 år. Hon har nyligen besökt tiggarnas hemländer och instämmer med Dick Fäldt:

– Det är fruktansvärt fattiga storfamiljer som tigger. Jag har svårt att förstå hur man kan tolka det som organiserad kriminalitet.

Som alltid är det bättre att angripa fattigdomen är att lagstifta mot tiggare – om det är fattigdomen och inte tiggarna man vill åt.

Ett vanligt klagomål i samband med invandrare är att de kommer hit och lever på socialbidrag (försörjningsstöd) och inte vill arbeta (en fördom som tyvärr sprids vidare av vänsterpartisten Gun Holmertz i en för övrigt i stort helt okej kritik av islamism (fundamentalistisk islam)). Naturligtvis finns det enstaka sådan människor bland flyktingar och invandrare i Sverige, men det undantag snarare än regel. I vilket fall som helst gäller det ju inte de romer som tigger. De arbetar ju faktiskt på sitt sätt och utan att belasta de sociala systemen i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements