Det grekiska valets segrare – bankerna, Ny Demokrati och Syriza

Vänsterpartiet Syriza ökade mest av all partier i det grekiska valet. Partiet blev dock inte största parti trots de enorma framgångarna. I valet 2009 hade Syriza under 5% av rösterna, i valet i maj hade man nästan 17% av rösterna och nu, i valet som ägde rum igår, fick man närmare 27% av rösterna. Syriza har gynnats av att man är mot åtstramningspolitiken och för euron. Man vill ställa in betalningarna på lånen tills vidare, omförhandla och se över vilka lån som är legitima och vilka som inte är det osv. Åsikter som stämmer med majoriteten av det grekiska folkets åsikter. Syriza är helt klart en av valets stora segrare.

Största parti i valet blev dock Ny Demokrati som med liten marginal besegrade Syriza. Sammantaget har de två partieran Pasok och Ny Demokrati majoritet i det grekiska parlamentet för sin nedskärnings- och åtstramningspolitik. En politik som gynnar de rika och bankerna. En politik som låter de fattiga betala för de rikas spekulationer, vanskötsel, korruption och slöseri. Detta trots det faktum att en överväldigande majoritet av det grekiska folket är mot denna politik. Ny Demokrati är också en av valets vinnare.

Den tredje vinnaren är de europeiska bankerna och de rika i Grekland, överklassen. De behöver inte betala det som de ställt till med utan kostnaderna för det lastas över på vanligt folk så länge trojkan (IMF, EU, ECB)  i raktiken bestämmer över Greklands politik. Och det gör man så länge deras hantlangare styr i landet. Men den politiken kommer inte att förbättra läget för Greklands folk utan sannolikt bara göra situationen ännu sämre. För vanligt folk och för Grekland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • super_leggera

  Det här är ju inte en korrekt beskrivning. Frågan gäller inte grekernas återbetalning av lån, utan om de ska få nya, trots att de inte kan betala tillbaka de gamla. Grekisk offentlig sektor spenderar mer än den drar in i skatt, och den har inte en egen valuta att misshandla, utan försöker tubba de andra euro-länderna att bara trycka pengar. Andra länders skattebetalare ska betala det de grekiska vägrar eller inte kan.

  I valet vi bevittnat, väljer en majoritet att äta kakan och ha den kvar. Det riktiga valet är ju att antingen göra det de inte kan eller vill, alltså sluta underbalansera budget, och därmed kunna stanna kvar i euron, ELLER blåsa långivarna, gå över till egen valuta, trycka den i nödig mängd, se den falla i värde, men fler får jobb. Valmanskåren försöker enträget välja att stanna kvar inom euron, men utan att uppfylla villkoren, och därmed tvinga övriga euroländers befolkningar att stå för notan.

  De pratar redan om val igen. Då kommer väljarna att göra om samma val, stanna i euron men inte balansera budget, ”låna” till driften, men alla vet att det är en gåva. En gåva givaren inte kan ge i långa loppet.

  • Snälla du. Jag har inte skrivit en artikel om exakt hur det ekonomiska läget ser ut. Det överlåter jag åt andra.

   Det blir inget nytt val just nu. En majoritetsregering kan bildas. Jag delar uppfattning med Syriza. Om att ställa in betalningarna, om att stanna i euron osv. För argumentation i frågan se tidigare inlägg av mig, eller de mycket bra inlägg som Benny Åsman skrivit på bloggen Kildén & Åsman.

 • Pingback: Direkt ekonomiskt kaos råder | Svensson()

 • Pingback: Socialistiska Partiet fördubblas i val | Svensson()