Spalding & Brander

Del 6 av 7 i serien Svenska handelshus i utlandet

Abraham Spalding (1712-82) drev ett handelshus i London, under lång tid tillsammans med Gustaf Brander (1720-87) under namnen Abraham Spalding & Co och Spalding & Brander. Hans far var Johan Spalding (1669-1738) och hans mor var Anna Kristina Brander (1684-1757). Hans bror Carl Jacob Spalding (1702-72) var grosshandlare i Stockholm.

Förutom framgångsrik affärsman var Gustaf Brander en betrodd man i London även i andra avseenden. Han var bland annat kurator och förtroendeman vid British Museum, medlem i Royal Society och direktör i Bank of England mellan 1761 och 1779. Det mesta tyder på att Gustaf Brander var släkt med Anna Kristina Brander. Brorsbarn är väl det mest sannolika.

Anna Kristina Brander var dotter till Carl Esbjörnsson Brander (-1712) och Brita Christina Ahlstedt (1661-91). Carl Brander ärvde Alstaviks malmgård på Långholmen från svärfadern Joachim Ahlstedt (Altstädt, -1680). 1707 överlät Carl Brander Alstavik på de två svärsönerna Johan Spalding och Anders Dahlström (1669-1746). Den sistnämnde var gift med Brita Elisabeth Brander (1686-1707). Dessa två sålde år 1724 Alstavik till Kommerskollegiet för att användas till spinnhus (kvinnofängelse). Senare blev det en del av Långholmens fängelse. Denna familj med namnet Brander var sannolikt inte släkt med den kända släkten Brander med porträttmålaren Carl Fredrich Brander och andra.

Handelshuset Spalding & Brander var en stor importör av stångjärn från Sverige till London vid sidan av bland annat handelshuset Lindegren, Thomas Hall och andra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Küsel – Lissabon, Hull, Riga och S:t PetersburgAnthoni & Johannes Grill >>
Advertisements