Brakort om Sydafrika

Sydafrikas historiaBoktips
Sydafrikas historia
Robert Ross
Historiska media

Brakort om Sydafrika

Sydafrika är (liksom Vietnam) inte vilket Långtbortistan som helst. Rasistförtrycket och kampen mot apartheid serverades oss i tevesofforna under många decennier. Därför borde denna utmärkta kortpresentation av landets historia ha en bredare publik än liknande publikationer.

Lite detaljkritik; Jag saknar fler kartor över den förvirrande mängden folk/”stammar”. Det finns inget om ”lilla apartheid” (skilda parkbänkar, toaletter etcetera för vita och svarta), och förvånansvärt litet om ANC och Mandela. Och ibland kan det verka som om häxtron urskuldras med ”kultur” som förevändning.

I stort är boken dock imponerande bred för sina knappt 200 sidor; Det dagliga livet förr och nu. ”Unghanneaggressiviteten” bland främst de svarta. Kriminalitet och förräderi mot de egna. Förtrycket av kvinnorna. Rutten maktkamp på båda sidor. Rasismens kris och kompromissandet på den ekonomiska rättvisans bekostnad.

Hans Norebrink

Läs mer: Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements