Alla kan inte få jobb – för det finns inte till alla

Arbetsförmedlingen misslyckas uppenbarligen med att fixa jobb åt folk meddelar media idag. För det första så fixar arbetsförmedlingen normalt inga jobb, de förmedlar jobb. Det misslyckas det med också. Framförallt för långtidsarbetslösa. De flesta arbetssökande lämnas bara vind för våg. Vilket kanske inte spelar nån som helst roll för en person som alltid eller länge bott i Sverige då man i det läget har kontakter och idéer om hur man söker jobb (arbetsförmedlingen söker ju inga jobb åt dig), men däremot är det ju rean katastrofen för människor som är nya i Sverige. För de saknar ju de kontakter man behöver för att få jobb.

Min erfarenheter, personligen, via vänner och andra, är att många helst slipper arbetsförmedlingen helt. De hjälper inte till att ordna något arbete utan är bara ett byråkratiskt problem. De erbjuder konstiga kurser och meningslösa coacher, utbildningar och annat om hur man söker jobb. Mycket av det är trams och dumheter som inte hjälper ett dugg.

Grundproblemet är dock ett annat. Finns det inte tillräckligt med jobb så kan man inte heller få ett jobb. Regeringens politik med nedskärningar, besparingar och avregleringar gör bara läget värre och värre. allt färre har fasta och trygga jobb, allt fler har tillfälliga och otrygga arbeten. Allt färre har har arbete i Sverige överhuvudtaget och många åker till Norge för där kan man får ett riktigt arbete som inte upphör när bidraget upphör. När situationen är sådan har arbetsförmedlingen inga jobb att förmedla och det finns få jobb att söka. De jobben som finns går till de som har kontakter och inte anses som besvärliga bråkmakare (dvs fackligt aktiva) eller till de som har namn som arbetsköparen kan uttala. Men inte til sådan som tidigare dömts för brott.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements