Musiken och drogerna, musikerna och drogerna

Tobias Brandel har skrivit en artikel i SVD om musikers drogromantik och flirt med droger. Han tar upp en mängd popartister och musiker, däribland Madonna som idag ska spela i Göteborg:

På onsdag spelar Madonna på Ullevi under världsturnén som följer nya skivan MDNA. Titeln, en förkortning av artistens namn, är en öppen bokstavslek med MDMA, mer känt som partydrogen ecstasy.

På engelska används ofta begreppet MDMA för att markera att det rör sig om ”ren” ecstasy, inte en sämre kopia. För att det inte ska råda någon tvekan lyder en strof i låten I’m addicted på MDNA-plattan: ”It’s like MDMA and that’s OK. Your name’s like a drug”.

När Madonna i våras hoppade upp i dj-båset bredvid svenska megastjärnan Avicii på elektroniska festivalen Ultra music i Miami ropade hon glatt: ”Hur många i den här publiken har sett Molly?” Molly är, för den som är mindre bekant med narkotikavokabulären, näst efter ecstasy engelskans vanligaste omskrivning för MDMA.

Förvånansvärt så utlämnar han den genre som kanske är mest känd för sin drogromantik, reggaen. Han nämner den dock i inledningen av sin artikel där han skriver att polisen ofta hårdbevakar reggaekonserter och fester. Peter Tosh, som var en av medlemmarna i The Wailers tillsammans med Bob Marley och Bunny Livingstone (Wailer) har bland annat skrivit Legalize It! och Bush Doctor.

Han nämner inte heller LSD-bandet framför all andra, Grateful Dead. Dessutom betyder Brown Sugar så vitt jag vet heroin, men Brandel skriver att det betyder marijuana. Det är möjligt att det också kan betyda marijuanan men det har jag då aldrig läst eller hört förr. Som komplettering till vad han skriver om Jimi Hendrix, Purple Haze och LSD så användes på 1970-talet olika namn på LSD-piller beroende på färgen. Lila kallades Purple Haze, gula Sunshine Explosion (som tycks vara namnet på en musikfestival denna sommar) och rosa Pink Jesus för att nämna ett par olika färger. LSD lär förresten fungera bra som behandling mot alkoholism, precis som amfetamin är bra medicin vid en del fall av ADHD. Cannabis fungerar ju sin tur som smärtstillande (liksom heroinkusinen morfin) och tar bort illamående vid cellgiftsbehandling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements