Nyliberalism avlade rysk rövarkapitalism

Århundradets brottBoktips
Århundradets brott
Stefan Hedlund
Fischer & Co

Nyliberalism avlade rysk rövarkapitalism

Kommunismens fall gjorde nyliberaler i västvärlden och i Ryssland segerrusiga av enögd högerdogmatism. Bara marknadskrafterna släpptes fria och staten stympades skulle allt ordna sig till det bästa i det forna Sovjetunionen. Ett gigantiskt borgerligt samhällsexperiment genomfördes för att införa kapitalismen.

Idag vet vi resultatet av nyliberalernas sociala ingenjörskonst under nittiotalet. Gamla svälter, svaga dukar under, fattiga tigger, och den ryska befolkningen minskar. Kapitalflykt och ekonomisk depression. Får vi nu en debatt om högerns skuld till katastrofen, tack !

Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, har skrivit en fantastisk bok om detta ”kriminaldrama”. Och glider man lite över alla de ekonomiska siffrorna är det som att läsa en ekonomisk-politisk thriller. Spännande, skrämmande och annorlunda.

I ”Århundradets brott” visar han hur nyliberalismen i praktiken resulterade i att den politiska och ekonomiska eliten plundrade och ruinerade den ryska ekonomin och det ryska samhället – med stöd från västländerna och internationella valutafonden (IMF). Bakom detta liberaliseringsfiasko ligger ideologisk blindhet.

Som Stefan Hedlund visar räcker det inte med en avreglerad och privatiserad marknad. Bakom den västliga marknadsekonomin ligger en lång historisk och kulturell samhällsutveckling för att bygga upp stödjande normer, regelsystem, institutioner och rättsväsende. En stark stat (makt) som står kontrollerande och reglerande ovanför marknaden (ägandet).

Avsaknaden av ett okorrumperat och stödjande statligt ramverk för marknadsekonomin, och bristen på demokratisk samarbetskultur och värdegemenskap har lett till att den västliga kapitalismen haft problem i såväl syd som öst. Den asiatiska statskapitalismen har däremot gjort succé – till marknadsfundamentalisternas stora förvåning.

När den västliga socialismen skulle införas i det tsaristiska, slavisk-ortodoxa och ”halvasiatiska” Ryssland valde man att bortse från att en sådan enorm samhällsomvandling bör ta hänsyn till landets traditioner. Ett lands kultur ligger, på gott och på ont, till grund för dess utveckling. När den västliga kapitalismen idag införs i Ryssland har man åter ideologiska skygglappar. Resultatet är, enligt Stefan Hedlunds bok, ”världshistoriens största rån”.

Hans Norebrink

Läs också:

Läs mer: Google, NT, Blaskan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements