Kritiskt läge för FN:s vapenhandelsavtal

Amnesty uppmanar i ett uttalande president Obama att visa verkligt ledarskap under de pågående förhandlingarna, i FN, om ett internationellt vapenhandelsfördrag och avvisa varje förslag som riskerar att undergräva skyddet för mänskliga rättigheter.

Under juli månad har världens regeringar samlats i FN i New York för slutförhandlingar om ett avtal som ska reglera vapenhandel (Arms Trade Treaty, ATT). Representanter för den amerikanska regeringen har uppgett att USA vill införa en särskild skyddsklausul som ska göra det möjligt för stater att kringgå avtalet och kunna leverera vapen med hänvisning till nationella säkerhetsskäl. Amnesty vänder sig starkt mot detta eftersom det riskerar att undergräva möjligheterna att få till stånd ett starkt avtal som sätter mänskliga rättigheter i centrum.

ATT-förhandlingarna befinner sig nu i en kritisk slutfas och det är hög tid att president Obama intensifierar ansträngningarna och visar att den amerikanska administrationen menar allvar när det gäller skyddet av de mänskliga rättigheterna.

– Varje undantagsklausul som åsidosätter mänskliga rättigheter i vapenhandelsavtalet skickar en signal till länder att de kan fortsätta sälja vapen som vanligt. De fortsatta förlusterna av liv i Syrien borde vara en stark påminnelse om behovet av ett starkt avtal. Miljoner människors liv hänger på att det blir ett kraftig skydd för mänskliga rättigheter i det slutliga avtalet. Förhandlingarna borde landa i en ”gyllene regel” som innebär att inga vapen får säljas till ett land om det finns en betydande risk för att de kommer att användas för att begå allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, menar Amnesty.

Merparten av regeringarna är överens om denna regel, däribland Sverige och flera av USA:s allierade. Några inflytelserika länder som Kina, Ryssland och USA driver dock en linje om svagare regler. USA, Kina, Syrien och Egypten vill också att ammunition inte ska inkluderas i avtalet.

Som världens främsta exportör av vapen och permanent medlem i FN:s säkerhetstråd har USA ett särskilt ansvar att se till att dessa förhandlingar får ett positivt avslut. De kommande två sista veckorna är ett ypperligt tillfälle för president Obama att ta ledningen och ro avtalet i land.

Svensson/Amnesty

Intressant?
Borgarmedia: DN, SVD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  •  Ska man inte ange att texten kommer från Amnesty och att du inte har skrivit den själv?

    • Det är ett pressmeddelande. Det behöver man inte. Det är liksom meningen att man ska publicera dem. Själva vitsen. Är de bra gjorda kan man publicera dem rakt av. Ibland får man rediger dem. Det behövdes inte i detta fall. Även TT och vanliga tidningar gör på samma sätt. Men jag ska ändra lite.