För att vara med på SMU-läger behöver man vara medlem i SMU – en självklarhet

Jag finner det inte speciellt konstigt att man måste vara medlem i Svenska Missionsförbundets Ungdom (SMU) för att delta i en aktivitet ordnad av SMU. Detta trots att  SMU är en religiös förening, en kristen förening. Så är det i de flesta föreningar som ordnar aktiviteter. För att vara med måste man vara medlem. Det gäller i idrottsföreningar, rollspelsföreningar, andra typer av föreningar och förstås även i religiösa föreningar. De flesta föreningar finansierar verksamheten med kommunala och statliga bidrag. Det gör även SMU och andra religiösa föreningar.

Det som möjligtvis är underligt är att  Järfälla kommun specifikt anlitar en kristen förening för att ordna sommarkollo för barn. Det kan man kanske diskutera. Det upplever jag som lika fle som att kommuner betalar pengar till religiösa föreningar för att driva privatskolor.

Kommunala bidrag till religiösa föreningar är annars helt normalt. Att föreningar kräver medlemsskap för att man sk få vara med på aktiviteter är också helt normalt. Det spelar därvidlag ingen roll vilken typ av förening det är.

Sen ska det väl sägas att SMU inte direkt är nån kristen fundamentalistisk förening. Inte ens moderorganisationen Missionskyrkan är det. Inom den kyrkan finns i stort sett lika spridda uppfattningar som inom den större Svenska Kyrkan. Det finns radikala församlingar och det finns reaktionära församlingar, det finns inskränkta predikanter och toleranta pastorer eller präster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements