Sveriges rikaste – tillhör verkligen Rausing dem?

När Veckans Affärer gör sin lista över de rikaste i Sverige undrar man verkligen över vilka kriterier de har. På listan finns svenskar som bor utomlands och inte äger något svenskt företag som exempelvis Thomas Sandell med sitt Castlerigg och Torbjörn Thörnqvist med Gunvor Group. Familjen Kamprad finns med trots att de formellt inte äger Ikeas moderbolag Ingka som dessutom är ett nederländskt företag. Ingvar Kamprad själv bor i Schweiz. Familjen Rausing bor i andra länder med ett undantag. De företag man äger är i allmänhet inte heller svenska. Vissa utlandssvenska familjer är med, men inte alla. Sålunda är familjen Philip-Sörensen utlämnad, de kontrollerar sannolikt G4S fortfarande.

Åt andra hållet finns rika svenskar som bor i Sverige som inte finns med i listan. Ane Uggla är en. Hon är den centrala familjemakthavaren i världens största rederi, Mærsk, och borde naturligtvis finnas med. ETt problem är dock att företaget ägs av familjekontrollerade stiftelser. Men det spelar ju andra sidan ingen roll när det gäller Kamprad så det borde väl inte spela nån roll för Uggla heller. Andra familjer som inte finns med på listan trots att de borde det är familjen Wallenberg och familjen Söderberg. Deras förmögenheter ligger främst i familjekontrollerade stiftelser på samma sätt som fallet är med Kamprad. Skulle det vara nån logik i listan så borde de finnas med. De olika Wallenbergarna som sitter i styrelserna för stiftelserna borde hamna nånstans på platser mellan 10 och 30. Söderbergarna som är många fler i de två stiftelserna betydligt längre ner , men högre upp än där en av dem återfinns nu.

Andra familjer som finns på listan är bl.a. de i Sverige boende Douglas, Persson, Lundberg, Olsson, Paulsson och Bennet och de i utlandet boende Hult, Akelius, Eliasch, Lundin och af Jochnich.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements