Idiotiska upphandlingsregler ger dåliga spårvagnar

De upphandlingsregler som finns för det offentligt ägda och drivna innebär att man i princip alltid måste ta det billigaste. Något som kanske inte på något sätt är det mest ekonomiska på sikt. Resultatet är nämligen ofta att man får undermåliga produkter. De nya spårvagnarna i Göteborg som tillverkats av italienska Ansaldo-Breda är ett sådant resultata. De är inte alltför bra. Billigt och dåligt helt enkelt.

Upphandlingsreglerna som finns är en del av den ideologiskt styrda privatisering och marknadsutsättning som det offentligt och gemensamt ägda utsatts för i mer än 20 år. En del av de försämringar av samhället och den gemensamma offentliga servicen. En del av den nyliberala ideologi som inte ser till verkligheten utan bara till principerna. Med dåliga, ibland rent av katastrofala resultat som en följd.

De kvalitetsmässigt usla spårvagnarna är väl inte en katastrof, men det är ett misslyckande. En dålig upphandling, ett misslyckande för privatisering och marknadsstyrning, ett misslyckande för den förhärskande borgerliga politiken och ideologin. Ett dyrt misslyckande för oss vanliga människor som aldrig har bett om privatiseringar och marknadsstyrning utan bara om bra service. Det kan uppenbarligen inte privatisering, marknadsstyrning, upphandlingsregler och lagar som utgår från borgerlig nyliberal ideologi ge oss.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements