Torrt om välfärden

Välfärdsstatens nya ansikteBoktips
Välfärdsstatens nya ansikte
Blomqvist & Rothstein
Agora

Torrt om välfärden

Mastigt. Faktaspäckat. Kunnigt. Täckande. Statsvetarna Bo Rothstein och Paula Blomqvist har täckt det mesta av svensk och internationell erfarenhet inom skola och vård i sin ”Välfärdsstatens nya ansikte – Demokrati och marknadsreformer inom den offentliga sektorn”.

Samtidigt är boken torr, teknisk och tråkig. Och de menar själva att debatten kan bli expertbetonad – av nödvändighet. Jag tvivlar. Visst måste det i en demokrati gå att låta folket diskutera och besluta om de stora riktlinjerna. Och sedan låta experterna fila på detaljerna.

Jag tror att många inte vill delta i debatten om hur den borgerliga välfärdsdemonteringen ska genomföras. Vi vill diskutera hur vi ska få det gamla trygga folkhemmet åter.

Som boken visar leder marknadsreformer till ökade sociala och etniska klyftor i skola och vård. Varför splittra nationen mångkulturellt? Vad är det för fel på en skola där alla kön, religioner, klasser, etniska grupper och politiska åskådningar lär sig att samarbeta? Inget!

Och vill folkmajoriteten ha ett gott sammanhållet välfärdssamhälle ska ingen odemokratisk utpressning från giriga medelklassare stoppa detta, som författarna fruktar. Alla medborgare utan undantag ska respektera demokratin. Basta!

Hans Norebrink

Läs mer: Mikael Abramsson, Google, DN1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements