Hårda straff i spårvägshärvan i Göteborg

Tingsrätten i Göteborg dömde igår flera personer för bl.a. grova bedrägerier riktade mot Göteborgs Spårvägar. Härvan kan sägas utgöra en del av det som kallas muthärvan i Göteborg. Det återstår flera åtal och rättegångar i samband med andra affärer och fiffel som avslöjats under utredningarnas gång.

Huvudåtalet gäller grova bedrägerier mot Spårvägen genom bemanningsföretaget Gardera Bemanning AB. Tingsrätten ansåg det bevisat att Gardera fakturerat Spårvägen med cirka 7,2 miljoner kr för arbete som inte utförts. Bedrägeriet har genomförts med hjälp av en platschef på Spårvägen som attesterat falska tidrapporter och fakturor från Gardera samt ett upplägg med faktureringsbolag som använts för utslussning av pengar.

Platschefen på Spårvägen har även deltagit i bedrägerier mot Veidekke tillsammans med en platschef på Veidekke och en marknadschef på Spårvägen. Detta har skett genom att Veidekke vilseletts att betala för byggvaror och byggtjänster till marknadschefens privata husbygge.

Marknadschefen på Spårvägen har även deltagit i bedrägerier mot byggföretaget Peab. Även dessa bedrägerier har handlat om leveranser av byggtjänster till marknadschefens privata husbygge.

Platschefen på Spårvägen dömdes för bl.a. grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman till fem och ett halvt års fängelse. VD:n i Gardera för grovt bedrägeri med mera till fyra års fängelse. Marknadschefen på Spårvägen för bl.a. grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman till ett år och tio månaders fängelse. Platschefen på Veidekke har i sin tur dömts för bl.a. grovt bedrägeri till två och ett halvt års fängelse. En person med anknytning till Gardera som tidigare dömts för allvarlig ekonomisk brottslighet dömdes för bl.a. medhjälp till grovt bedrägeri till ett och ett halvt års fängelse.

Fängelsestraffen har blivit långa eftersom flera av de dömda missbrukat sin förtroendeställning och genomfört bedrägerierna systematiskt. Brotten som har anknytning till Gardera har följt ett noggrant planerat och välorganiserat brottsupplägg samt har avsett höga belopp, säger rådmannen Kenneth Truedsson.

Sammanlagt dömdes tio personer och en frikändes. Flera av de dömda ska även betala skadestånd till Spårvägen och Veidekke.

Domstolsverket/Svensson

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements