Grekland – rasistiskt mord på flykting

Sedan den ekonomiska krisen blommade ut i Grekland och regeringarna påbörjade sin straffpolitik mot vanligt folk istället för att låta de skyldiga, bankerna och de rika, betala så har våldet mot flyktingar ökat i landet. Med mord, misshandel, överfall och smädelser som uttryck för det rasistiska hatet. Samma hat bar det rasistiska hatet in i det grekiska parlamentet i form av nazisterna i partiet Gyllene gryning vilket i sin tur har gjort våldet mot invandrare mer rumsrent och vanligare:

Anhängare till det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning stormade på torsdagen en polisbil som transporterade en man som är misstänkt för mordförsök. Efter att partiet tagit in sig i parlamentet har Grekland drabbats av en våg av hatbrott

En mobb på ett 50-tal personer skanderade slagord samtidigt som ett 20-tal aktivister försökte stoppa en polisbil då den lämnade Piraeus hamn. Polisbilen transporterade en 21-årig pakistansk man som har erkänt att han våldtagit och slagit en 15-årig flickas huvud mot en sten. Flickan hittades naken och befinner sig nu på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Gyllene Gryning valdes in i Greklands parlament i förra valet med sju procent av rösterna. Efter valet i april fram till i juli har 300 hatbrott rapporterats till människorättsorganisationen Antirasistisk kampanj. Den egentliga siffran är sannolikt mycket högre, konstaterar organisationen.

De grupper som utövar våldet säger ofta att de kommer från Gyllene gryning, men partiet förnekar all inblandning. Förnekanden som knappast är trovärdiga då en av deras ledare i direktsändning i Tv själv tillgrep våld i en debatt. Den grekiska polisen utreder sällan hatbrott då de menar att det är för svårt att bevisa brott. Men anledningen är nog en annan. Undersökningar visar nämligen att så mycket som 50% av den grekiska polisen kan sympatisera med Gyllene gryning. De vill alltså inte utreda sina egna kompisar eller kollegor. För sannolikt deltar ju poliser som inte är i tjänst (kanske också såna som arbetar i civila kläder men är i tjänst) och medlemmar i Gyllene gryning i överfallen på invandrare.

Under helgen har våldet mot flyktingar resulterat i att en ung irakier mördats. Han knivmördades av fem män som färdades på motorcyklar.

Intressant?
Läs mer: Internationalen,
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements